Génekben az agresszió és az indulat?

...és a nő csak nyafog, generációkon át?

Nem elég, hogy bizonyos nőknek a génjeiben lehet az indulat, nyafogás és az agresszió, de még a lányainak is továbbadhatja azt.

2011.10.01 09:00ma.hu

A klasszikus nyafogós, indulatos nők általában előbb beszélnek, minthogy gondolkodnának. Mindenen felkapják a vizet, ami nem teljesen úgy van, ahogy ők szeretnék: a pasin, a gyerekeiken, a munkájukon, bármin.

Bár szeretnénk azt hinni, hogy viselkedésüket csak rosszul ítéljük meg, egy új tanulmány kimutatta: ez a magatartás a génjeikben van. Tudományosan bizonyították, hogy a nők ráfoghatják az indulatot és az agressziót a génjeikre - bizonyos hölgyek genetikailag vannak úgy programozva, hogy olykor elviselhetetlen a stílusuk: ennek is a szerotoninhoz van köze.

A jó hír azonban, hogy ezt a gént nem minden nő hordozza. Persze, aki igen, az sajnos tovább is örökítheti a lányaira.

Valahogy, a férfiak mégis kedvelik ezeket a kis "boszorkányokat". Az agresszió, az akaratosság és önfejűség annak a jele is lehet, hogy becsülik önmagukat, és ezt csodálják bennük. Szexinek tartják, mind férfiban, mind pedig nőben ezt a tulajdonságot. Erős személyiséget látnak az ilyen emberekben.

Mivel az alap helyzeten nem lehet változtatni, ha azt szeretnénk, hogy a párunk kevésbé legyen agresszív és indulatos, neveljük meg. Türelem kell hozzá, annyi bizonyos, de némileg alakítható.

Persze a természetét huszon-harminc éves korban késő nekiállni megváltoztatni, de a környezete hatással lehet a nőre, és jobb irányba is terelheti őt.

A viták során - miközben azért kiállunk magunkért -, hagyjuk, hogy az utolsó szó az övé legyen. Mivel szeretjük - mert ugye, szeretjük? -, ne feledkezzünk meg az apró figyelmességekről, amelyekkel mindig levehetjük a lábáról és akármin is bosszankodott, megenyhülhet.

Ne hagyjuk, hogy butaságokon kapjunk össze, és abból aztán óriási veszekedés legyen! Tanuljuk meg kiabálás nélkül, diplomatikusan elsimítani a dolgokat.

A lányaink nevelését pedig kezdettől fogva lehet úgy alakítani, hogy ne ütközzön ki a "rosszabbik énjük". Számukra több a remény!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.