Drága a takarítás és a bontás

A meghiúsult kormányzati negyed helyszínére ötmilliárdot költenek?

A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a kormányzati negyed beruházás leállítását követően ötmilliárd forintot fordít a MÁV a fejlesztés tervezett helyszínének rendbetételére - mondta a párt szakpolitikusa szerdán, Budapesten.

2008.01.23 16:38MTI

A Fidesz nem tudja elfogadni azt a magyarázatot, hogy azt az ötmilliárd forintot, amit a MÁV az államtól kapott területeiért - ahol a kormányzati negyed épült volna -, ennek a teleknek a kitakarítására - bontásra, költözködésre, sínek áthelyezésére - fordítja a vasúttársaság - mondta Fónagy János sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kormány tízmilliárd forintot költött el egy kivitelezhetetlen projektre, ám eddig volt egy olyan illúzió, hogy ebből 5-7 milliárd forinttal a MÁV "jól jár", hiszen a vasúttársaság kap ötmilliárd forint készpénzt, és kétmilliárd forint hiteltől megszabadul.

Mára kiderült, hogy ez nem így van. Az Orbán-kormány közlekedési minisztere közölte: kérdés az, hogy a vasúttársaság vezetője, aki ezt az információt közölte, honnan tudja pontosan, hogy az említett feladatok elvégzése mennyibe fog kerülni. Fónagy János szerint "ennek a rengeteg pénznek az elköltése semmi mást nem eredményez, mint egy ingatlanspekulációs alapot, azt, hogy Pest szívében felszabadítottak (...) egy területet, aminek sorsa ismeretlen".

A politikus azt mondta: a költségvetés és az emberek szűken számolva ötmilliárd forintot vesztettek ezen az ügyön, de tágabb nézőpontból ez a spekulációs előkészület tízmilliárdba került. "Ezzel kell ennek a jelenlegi kormánynak elszámolnia, ezért kell a felelősséget vállalnia az emberek előtt" - fogalmazott. Közölte: az ötmilliárd forint nagyon sok pénz, például egy 600-700 fős iskola éves költségvetése 250-300 millió forint, míg egy óvoda működtetése - mérettől függően - 50-70-100 millióba kerül évente. Fónagy János hozzátette: ha ezt az összeget a főállású anyaság finanszírozására fordítanák, akkor az érintett 43-45 ezer család számára 50 százalékkal lehetne megemelni a nekik járó összeget.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.