Az ellenzék belenézne a szerződésekbe...

Fidesz: Össze-vissza hazudnak a kormányzati negyedről!

A Fidesz szerint "összevissza" hazudik a kormány a meghiúsult kormányzati negyedről, ezért az ellenzéki párt továbbra is a szerződések nyilvánosságát követeli - hangsúlyozta Balsai István, a Fidesz parlamenti képviselője.

2008.01.14 15:33MTI

A Fidesz szerint "összevissza" hazudik a kormány a meghiúsult kormányzati negyedről, ezért az ellenzéki párt továbbra is a szerződések nyilvánosságát követeli - hangsúlyozta Balsai István, a Fidesz parlamenti képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus arra reagált, hogy Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón előzőleg bejelentette: a kormányzati negyed megépítésének elmaradása eredményszemléletben nem érinti a költségvetést. A tárcavezető magyarázata szerint az elmaradó bevételek a kormányzati negyed felépítésének kiadásait fedezték volna. Balsai István ezzel szemben azt mondta, ha a minisztériumi épületek eladásából tervezett, azonban most kieső 30 milliárdos bevétel a pénzügyminiszter szerint nem jelent problémát, akkor Veres János miért nyilatkozta korábban, hogy sikeres népszavazás esetén a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszűnése miatt kieső 20-25 milliárd forint szörnyű csapás lenne a költségvetésnek.

Mikor hazudott a pénzügyminiszter: az egyik vagy a másik esetben, vagy mindkettőben? - tette fel a kérdést Balsai István. Szerinte "össze-vissza hazudnak" a kormányzati negyed kapcsán, hiszen először 632 milliós forintos költségről beszélt a kormányszóvivő, majd kiderült, hogy több mint 10 milliárdról van szó. Balsai István ezért Cser-Palkovics Andrással közösen hétfőn levet küldött Veres Jánosnak és Kiss Péter kancelláriaminiszternek, amelyben képviselői jogosítványaikra hivatkozva követelik a több mint 8 milliárdos telekvásárlási szerződés nyilvánosságát.

Arra a felvetésre, hogy a pénzügyminiszter szerint az Állami Számvevőszék vizsgálata után, júniusban lennének nyilvánosak a szerződések, Balsai István azt mondta: a két dolog független egymástól, a közvéleménynek meg kell ismernie a pontos elszámolást. Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: nem határozták még meg azt az összeget, amit a rendelkezésre álló és a költségvetésben szereplő keretből a projektiroda felhasználhat a további működése során.

Van olyan része a programnak, amit a kormány folytat - emlékeztetett a pénzügyminiszter és példaként említette az FVM épületének átalakítását, a kormányzati szervek odaköltözését a Parlament épületéből. Ennek forrásigénye még nem ismert - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.