Az okafogyottá vált projektirodát ne tartsák fenn!

A Fidesz az egészségügyre költené a kormányzati negyed irodájára szánt pénzt

A Fidesz azt követeli a kormánytól, hogy a kormányzati negyed feleslegessé vált projektirodájának költségvetését az egészségügyre fordítsa - hangsúlyozta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

2008.01.15 14:34MTI

Követeljük a kormánytól, hogy az okafogyottá vált projektirodát ne tartsa fenn, hanem az arra szánt összeget adja oda az egészségügynek - jelentette ki. A Fidesz korábban kifogásolta, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) szervezetében működő projektigazgatóság számára 2 milliárd 756 millió forintot csoportosítottak át, és ebből az összegből a beruházás leállítása után továbbra is fizetik az iroda működését.

Pesti Imre szerint a kórházi széfekre elkölteni kívánt 3 milliárd forint szintén teljesen értelmetlen, ez az összeg is inkább a vizitdíj eltörlése miatt a háziorvosoktól kieső összeget pótolhatná. A legnagyobb ellenzéki párt emellett a tb-kassza jelentős többletét, amit az egészségügyből vontak el, a háziorvosoknak adná oda a vizitdíj kiváltására. Mint mondta, a kormány eredetileg 40 milliárdot akart beszedni a kórházi napidíjból és a tandíjból, ebből azonban csak 22-25 milliárd teljesült, a következő költségvetési évben pedig már csak 14 milliárdról van szó, ezzel szemben áll az a 140 milliárd, amit kormányzati negyedre akartak költeni.

Kérdésre válaszolva Pesti Imre közölte: továbbra is egyetértenek Tóth Károly szocialista képviselő javaslatával a vizitdíj eltörléséről. Arra a felvetésre, amely szerint Tóth Károly javaslatát azzal egészítené ki az MSZP, hogy a nyugdíjasok számára törölnék el a vizitdíjat, Pesti Imre azt mondta, ezzel lassan már 6-7 millióan mentesülnének a vizitdíj fizetése alól, így teljesen értelmetlen a díj fenntartása, amely egyébként sem tudott megvalósítani egyetlen egészségpolitikai célt sem.

A politikus arról is beszélt, hogy a fővárosi kórházak jelentős része csődközelben van, az újpesti kórházba pedig már csődbiztost is ki kellett rendelni. Szerinte ez főként amiatt van, hogy a kórház fő bevételét hozó traumatológiai osztály számára is volumenkorlátot vezetettek be, így az intézmény a betegek egy részét kénytelen saját költségére ellátni. Pesti Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy 250 kórházi osztálynak csak ideiglenes működési engedélye van, mert források híján nem tudja teljesíteni az ÁNTSZ elvárásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.