Irtózás "félelmetes" élőlényektől

Mégsem evolúciós örökség a pók- és kígyófóbia?

Ausztrál pszichológusok cáfolják, hogy a kígyóktól, pókoktól való félelem az evolúció folyamán "kódolt" tulajdonság.

2008.03.25 11:44MTI

A Queenslandi Egyetem kutatócsoportja két csoportot vizsgált: az egyikbe olyan személyek tartoztak, akik nem rendelkeztek különösebb tapasztalattal e két "félelmetes" élőlénnyel kapcsolatban, a másikba pedig olyanok, akik életük során foglalkoztak már kígyókkal vagy pókokkal. Mindkét csoport e két állat látványára másképpen reagált, mint az érzelmileg közömbös élőlényekre - például a virágokra vagy a gombákra - mondta a kutatás vezetője, Helena Purkis.

A korábbi kutatások éppen ezért következtettek arra, hogy a "különleges" érzelmek az evolúciós tapasztalat termékei: azért tartunk tőle, mert a törzsfejlődés során megtanultuk, hogy ezek potenciálisan veszélyes állatok. Purkis csoportja azonban úgy találta, hogy noha a "lábatlanok és nyolclábúak" könnyen felhívják magukra a figyelmet, negatív érzelmeket (így akár indokolatlan félelmet, fóbiát) csak a tapasztalatlanokban váltanak ki. Ezért tanulmányukban felhívták a figyelmet, hogy el kell különíteni az elsődleges figyelemfelkeltést és a negatív érzelmi válaszreakciót.

A kutatók szerint ez a különbségtétel segít megérteni az emberi félelem kialakulásának és fennmaradásának alapvető érzelmi és kognitív folyamatait. Ezért a vizsgálat folytatásaként a pozitív érzelmi választ (pl. kutyatulajdonosok kutyákra adott reakcióját) is meg fogják figyelni, hogy ezzel sikerüljön az azonos percepciós folyamatot követő különféle érzelmi reakciók kialakulását nyomon követni. A mechanizmus megértése az értelmetlen félelmek leküzdését, a fóbiák terápiáját egyszerűsítheti.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.