A Kedvesem lett a magyar eurovíziós dal

Viszlát, ByeAlex, Malmőben! - Öngólt rúgott a zsűri? + KÉPEK!

A közönség egyik fele lelkesen üdvözli a minőségi költészetet, míg a másik felében hihetetlen indulatokat generált A Dal című előverseny végeredménye: Magyarországot ByeAlex képviselheti az Eurovíziós Dalversenyen.

A Dal legjobb 8 közé jutott versenyzői képgaléria

2013.03.03 10:35ma.hu

Miközben tele volt A Dal döntője olyan dalokkal és olyan előadókkal, akik a zsűri és a közönség szerint is méltán nevezhetők európai, vagy akár világszínvonalú énekeseknek, végül mégis a nevető "negyedik" kaparintotta meg a győzelmet, a maga fura külsejével és a szokatlan hangzású dalával. Abban persze nincs semmi szokatlan, hogy a rajongótáborok a végeredmény láttán összecsapnak az internetes fórumokon, ám tényleg ki lehet jelenteni, hogy ByeAlex, vagy valódi nevén Márta Alex győzelmére nem sokan tippeltek volna.

Pedig kétségtelen, hogy a Kedvesem című dalnak van valami egészen különleges hangulata, és a szövegben rejlő költészetet sem vitatja el tőle senki. Ám ahogy az a műsorban többször is elhangzott, legfőképp Rakonczai Viktor igyekezett újra és újra felhívni a szavazók figyelmét, hatalmas kérdés, hogy vajon ezt a hangulatot és költészetet át lehet-e ültetni angolra, át lehet-e adni ezt a világot a nemzetközi közönségnek is?

Az Eurovíziós Dalverseny előversenyének döntőjében nyolc dal versenyzett azért, hogy májusban a svédországi Malmőben az képviselhesse Magyarországot. A zsűri szerepe ezen az estén másképp nyilvánult meg, mint a korábbi fordulókban, ezúttal a dalok elhangzása után csak szóban értékeltek, a pontokat pedig csupán az utolsó versenyző bemutatkozása után adták. Ráadásul nem is mindenkinek: az öt zsűritag egyenként állított fel egy rangsort, amelyben az első négy helyezettnek adtak 10, 8, 6, illetve 4 pontot, így alkult ki egy végső, összesített sorrend.

Az ezen névsor első négy helyén állókra kezdhettek aztán szavazatokat küldeni a tévénézők, név szerint Kállay-Saunders Andrásnak, Radics Giginek, Vastag Tamásnak és ByeAlexnek adatott meg a remény, hogy Malmőbe utazzanak. Csak a rend kedvéért ezen a ponton említsük meg a másik négy versenyzőt is, hisz összesen 244 dal közül választattak ki és kerültek be a legjobb nyolcba: Keresztes Ildikó (Nem akarok többé játszani), Rácz Gergő (Csak állj mellém), Pál Dénes és Agárdi Szilvia (Szíveddel láss) és Cserpes Laura (Élj pont úgy).

ByeAlex (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)


A közönség pedig szavazott rendületlenül, és a zsűri által pontokban és szöveges értékelésben is magasan a legjobbnak tartott Kállay-Saunders Andrással vagy Radics Gigivel szemben végül "jobbról előzve" ByeAlex nevét mondta ki Gundel-Takács Gábor műsorvezető. A szakmai stábnak meg mostantól főhet a feje, hogyan ültesse át angolra az olyan mondatok hangulatát, ami magyarul már-már Ady költészetével vetekszik: "az én kedvesem egy olyan lány, akit farkasok neveltek és táncolt egy délibábbal...", vagy "... akit hóbortos álmok tépnek, kócos haját szelek fonják reggelente". Apropó, egyáltalán a mirage szó ugyanazt a délibábot idézi-e, mint amit nekünk, magyaroknak jelent?

Csiszár Jenő azt sem hallgatta el az utolsóként színpadra lépő Alex elől, hogy "valakinek ki kell mondani, nálad ezen a színpadon csak jobb énekeseket hallottunk!" Vastag Tamás produkcióját Walkó Csaba, a tavalyi verseny magyar képviselője Frank Sinatrához hasonlította, Kállay-Saunderset mindenki már a malmői színpadon látta a lelki szemeivel, mi több, Rákay Philip azt is hozzátette, hogy a My Baby angol változata még jobban üt, mint a műsorban hallható magyar változat. Radics Gigivel kapcsolatban felemlegették Quincy Jones véleményét: a többek közt Michael Jackson zenei producereként is világhírűvé vált szakember a 16 éves magyar lányt a világ legjobb 5 énekesnője közé sorolta.

A 4 legjobb közé nem jutott versenyzők sem maradtak ki a dicséretekből, Keresztes Ildikót a "drámaisága miatt izgalmas" daláért Csiszár Jenő Emeli Sandéhoz hasonlította, a Voice-os Dénes és Szilvi közös dalában a fontos üzenetet és az érzelmeket emelték ki a zsűritagok, Cserpes Laurát is a folytatásra biztatták, csak Rácz Gergőnél vettek vissza egy kissé a szuperlatívuszokból, nem kimondva, inkább csak sugallva, hogy inkább a jövőben is a háttérből, szerzőként egyengesse a színpadra jobban termett előadók útját.

Mindent egybevetve tehát meglehetősen vegyes érzésekkel tekinthetünk a májusi európai verseny elé, ByeAlexnek addig még össze kell raknia az angol verziót a Kedvesemből, és csak abban bízhatunk, hogy a külföldi közönség is meglátja abban a bizonyos 3 percben az elvarázsolt bohócban rejlő egyediséget. De egyúttal azt is tudjuk, a már előre borítékolható "keresztbe szavazásokat" ismerve, hogy végeredményben édesmindegy, melyik ország milyen dallal áll ki, az SMS-ek jobban szólnak az országok közti barátságoknak, mintsem az aktuális évben épp bemutatott dalnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.