Kiváló magyar ötletek kutyapiszok-tárolásra

Képek - Dizájnba dugnák a kutyapiszkot az ifjú tervezők

Kreatív terveket készítettek magyar formatervező hallgatók egy kutyapiszok-ellenes kampányhoz. A munkák közül egy - szakmai zsűri által kiválasztott - meg is valósult, és mostantól a budapesti XII. kerület száz pontján könnyíti meg az ebtartók és a hegyvidék lakóinak életét.

Otthon - magyar ötletek utcai kutyapiszok-tárolásra! képgaléria

2012.04.23 11:20ma.hu

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező hallgatói készítettek kreatív terveket a Hegyvidéki Önkormányzat kutyapiszok-ellenes kampányához.

A munkák közül egy szakmai zsűri által kiválasztott meg is valósult, és mostantól a XII. kerület 100 pontján könnyíti meg az ebtartók és a Hegyvidék lakóinak életét. Az ötletes pályaművekből nyílt kiállítás május 6-ig látogatható a budapesti MOM Park Bevásárlóközpontban.

A feladatot a másodéves formatervező diákok végezték, a Koós Pál tanszékvezető és Püspök Balázs egyetemi adjunktus iránymutatásával. A cél egy kifejezetten csak a kutyapiszok tárolására alkalmas speciális tárolóedény tervezése volt, mely már kinézetével is sugallja a használati területet és a használat módját, illeszkedni tud a XII. kerület építészeti sajátosságaihoz, és gyártása, karbantartása, üzemeltetése is optimálisan megoldható.

Az ötletekért KATT a képre! - Fotó: theguidency.hu

A tervezési feladat értékelésekor a 15 hallgató közül első körben Galbács Tamás, Jelinek Dávid, Kőrös Benedek és Korossy-Khayll Bence munkáit választották ki.

A következő lépcsőben ezekből kettő került a gyártókkal való egyeztetésre és a végleges tervek kidolgozására: Galbács Tamásé és Kőrös Benedeké.

Végül kivitelezésre és kihelyezésre Kőrös Benedek Csiga elnevezésű koncepcióját választotta ki a Hegyvidéki Tervtanács, melyben neves, Ybl- és Kossuth-díjas építészek, Budapest Város Kormányhivatala Kulturális Örökségvédelmi Iroda, valamint a Budapesti Építészkamara képviselői vettek részt.

A Csiga egy funkcionális kutyapiszok gyűjtő kuka. A koncepció lényege, hogy kizárólag szabályosan, zacskóval összegyűjtött kutyapiszkot lehet beledobni - így kerülve el, hogy a tároló idő előtt háztartási és vegyes hulladékkal teljen meg, illetve hogy a zsebkendővel kidobott ürülék különböző közegészségügyi problémákat vessen fel.

A felhasználó a zacskót a tetőlemezen erre a célra kialakított résen vezeti be az edény bedobó nyílásába. A MOME kiemelten fontosnak tartja a design társadalmi hatását, a vizuális kultúra jelentőségét és a formatervezésben rejlő környezettudatosságot.

A projekt kapcsán ezért is külön kiemelendő a XII. kerületi Önkormányzat progresszív és innovatív gondolkodásmódja, amellyel a designt hívta segítségül egy fontos közösségi probléma megoldásához.

Az eredmény rávilágít az alkalmazott művészetben rejlő komoly lehetőségekre, egyúttal bizonyítéka annak, hogy a MOME és a magyar művészetalapú tervezői kapacitás képes a szakmai kihívásokra válaszolni, és minőségi tárgyakat a megvalósításig kifejleszteni.

Az önkormányzattal való hatékony és példaértékű együttműködésben egy design tárgy született, amely egyszerre reagál a szakmai, kommunikációs és esztétikai problémákra.

A Csigát és a felkérésre beérkezett további munkákat a nagyközönség május 6-ig ingyenesen tekintheti meg a MOM Park Bevásárlóközpontban.

A kiállítás célja, hogy a hazai fiatal tehetségek művein keresztül is mind többen találkozzanak a kerület problémájára kínált kreatív megoldással. A szervezők bíznak abban, hogy a munkák nem csupán a Hegyvidék polgárait, hanem további intézményeket, lakóközösségeket is inspirálnak a kulturált környezet kialakítására.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.