Elveszett macskákat hoz a tavaszi zsongás

Ki a legerősebb kandúr a környéken?

Magyarországon a kóbor macskák száma napjainkban közel kétmillióra tehető, a gazdik viszont még mindig nem látják be, hogy a felesleges szaporulat megelőzéséért ők is tehetnek. Mit tehet egy tudatos macskatulajdonos a tavaszi zsongás kezdetén?

2012.02.28 15:00ma.hu

Milyen tévhitek élnek az ivartalanítással kapcsolatban hazánkban? Hányan ivartalanítják macskájukat Magyarországon és külföldön? Milyen veszélyeket rejt a márciusi párzási időszak a cicák számára? A Friskies Macskamonitor ezekre a kérdésekre ad választ.

Kevés a tudatos gazda

Megbecsülni a Magyarországon élő macskák számát szinte lehetetlen, hiszen rengeteg állat él az utcán, elhagyatott házakban, ráadásul néhány gazdi hordja csak oltásra kedvencét, és csekély az ivartalanított cicák száma is. Kevés a tudatos macskatartó, ez a műtétre regisztrált macskák számából is kitűnik.

„Míg az Egyesült Államokban élő cicák 88%-a, a nyugat-európaiak mintegy 74%-a ivartalanított, addig hazánkban ez a szám csak 20-25%-ra tehető.”
– mondta el dr. Bánfi András, állatorvos.

Márciusi nagyüzem

Március egyértelműen a macskák hónapja, ilyenkor dől el, ki a legerősebb kandúr a környéken. Csakhogy a párzási időszak veszélyeket is rejt: kisebb-nagyobb sérülések mindig előfordulnak a verekedéseknél. Ekkor terjednek a legveszélyesebb macskabetegségek is, melyeket az ivartalanított cicák nagyobb valószínűséggel kerülnek el.

A beavatkozással így nemcsak a nem kívánt almokat lehet megelőzni, hanem számos sérülést és fertőzést is.

Békés együttélés?

A történelem során a macskák nagy utat jártak be, egyre jobban alkalmazkodtak az emberhez, de maradt néhány bosszantó tulajdonságuk. A gazdák gyakran panaszkodnak, hogy főként a tüzelési időszakban kedvencük ingerlékeny, agresszív, ráadásul a kandúrok meg is jelölik a területüket - mutat rá a Friskies Macskamonitor.

Ezek a problémák az ivartalanítással orvosolhatóak. Lakatos Gabriella, az ELTE Etológia Tanszék munkatársa szerint megkönnyíti az együttélést, ha egy macska átesik a műtéten.

„Sokan gondolják, hogy a műtéttel eltűnik az állatból a kalandvágy, a vadászösztön, de ez nem igaz. Bár az agresszió csillapodhat, megmarad a macskatermészet. Az Egyesült Államokban például vadon elő macskákat ivartalanítottak, majd visszaengedték őket természetes élőhelyükre, ahol folytathatták megszokott életüket, immár felesleges szaporulat nélkül.”

Fontos a táplálás

Az állatorvos szerint is tévhitek keringenek a műtét kapcsán, gyakran hiszik azt a gazdák, hogy kedvencük lusta, kedvetlen és kövér lesz. „Tény, hogy az ivartalanított macskák hajlamosabbak az elhízásra, ezért érdemes olyan táplálékot választanunk, amelynek fehérje és zsírtartalma megfelelő arányú” - tanácsolja dr. Bánfi.

A műtéten átesett cicáknál előfordulhatnak húgyúti betegségek is, ezek vitaminokkal és ásványi anyagokkal ellensúlyozhatóak. Már létezik Magyarországon is olyan eledel, amely összetételében alkalmazkodik a sterilizált cicák igényeihez.

„Az ivartalanított macskák általában egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, így tovább szereznek örömöt nekünk és családunknak" – teszi hozzá a szakértő.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.