A hagyományok jegyében

Miénk a vár! - fesztivál a Vajdahunyadvárban

Ma veszi kezdetét a Miénk a vár! című kulturális fesztivál a fővárosi Vajdahunyadvárban, ahol hagyományőrző haditorna, lovagi játékok és vártúra is várja az érdeklődőket.

2013.05.18 08:24MTI
Fotó: MTI

A háromnapos eseményen a várak - egyebek mellett Csesznek, Eger, Szigetvár, Sümeg és Esztergom - különböző programokkal, így például íjászattal, hadipróbákkal, lovagi játékokkal és lantzenével mutatkoznak be az érdeklődőknek. 

A várak képviselői fegyverbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal és ügyességi versenyekkel is készülnek: Pécsvárad többek között hőspróbával, Szigetvár leányszöktetéssel, Várpalota viselet-bemutatóval, Diósgyőr csángó népzenével és lovagi tornával, Tata reneszánsz lantzenével, Siklós bajvívással szórakoztatja a látogatókat. 

Az érdeklődők mindhárom nap vezetéssel tekinthetik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításait, valamint vártörténeti és városligeti sétán vehetnek részt. A rendezvény első napján Várak és erődök - Múlt, jelen és jövő címmel tudományos konferenciát rendeznek, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum a 160 éves Magyar Honvédségre emlékező tárlattal készül. 

Ma mások mellett a Tabulatura Régizene együttes és a Kőbéka Zenekar, vasárnap a Musica Historica Zenekar és a Görömbő Kompánia, hétfőn a Fabula Bábszínház, a Tercina Régizenei Együttes és a Mint a pinty zenekar lép színpadra.
 
A vármoziban gyerek- és rajzfilmeket, az óriáskivetítőn a magyarországi történelmi várakat bemutató filmeket láthat a nagyérdemű.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.