Egyik nagyszerű látványvilág követi a másikat

Méltatja a The New York Times Jankovics Marcell Tragédiáját

A vasárnapi amerikai bemutató alkalmából méltatja a The New York Times kritikusa, Robert Ito Jankovics Marcell Az ember tragédiája című monumentális animációs filmjét.

2012.11.11 15:19MTI

Mint a kritikus megjegyzi, "ha valaki érdemes arra, hogy filmre vigye Magyarország legismertebb drámáját, akkor az Jankovics Marcell, az ország leghíresebb élő animációs filmese".
   
A cikk kiemeli, hogy a tragédia mind a 15 színe más stílusban készült, a háromórás alkotásban egyik nagyszerű látványvilág követi a másikat. Számos valós történelmi szereplő és kulturális ikon bukkan fel, így látható Lenin, Sztálin, Hitler, valamint Mickey egértől Marilyn Monroe-n át a Beatlesig számos figura. A drámai látomás nem mentes a haláltól és öldökléstől - teszi hozzá a szerző. "Nem olyan film lesz, amelyet mindenki megnéz" - idézi a lap az alkotót.
   
A filmmel kapcsolatban a The New York Times-nak Orosz Márton, a Szépművészeti Múzeum fotó- és médiagyűjteményének kurátora azt mondta: "Monumentális, gigantikus opuszt teremtett Jankovics Marcell. Ez az a film, amelyre egész életén át készült".
   
Robert Ito méltatja a rendező életművét, megemlíti a nagysikerű János vitéz, Fehérlófia, Sisyphus és a Küzdők című díjnyertes alkotásait, valamint elemzi a Tragédia keletkezésének példátlanul hosszú történetét, az alkotás anyagi forrásainak előteremtéséhez szükséges hatalmas munkát.
   
Idézi Paul Morton amerikai animátort, aki Fulbright-ösztöndíjjal tanult Budapesten 2008-ban: "Magyarországon az emberek úgy ismerik őt (Jankovics Marcellt), mint Walt Disneyt. Amikor elmondtam nekik, hogy mit csinálok itt, azonnal felkiáltottak ó, beszélt már a nagyszerű Jankovics Marcellel?".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.