Márványból van

Hamis az antiknak hitt görög lányszobor

Hamis az az antik márványszobor, amelyet egy hete foglalt le a görög rendőrség két férfitól, és amelynek értékét első látásra 12 millió euróra becsülték.

2012.04.05 22:39MTI

A két férfi félmillió euróért próbálta eladni az értéktelen szobrot, amely kecskeólból került elő. A kecskenyáj 40 éves tulajdonosát - ő az egyik szélhámos - és 56 éves bűntársát őrizetbe vették és műkincslopás címén eljárás indult ellenük. Ez a vád már nem áll, és minden bizonnyal módosul.

A fiatal lányt ábrázoló, 120 centi magas márványszobor az első szakértői vélemények szerint Kr.e. 520 táján készült és egyedülálló műalkotás. A mostani vélemények szerint biztos, hogy hamisítvány, gipszből öntötték és egyáltalán nem "páratlan": egészen pontos másolata ugyanis egy valóban ókori szobornak, amelyet az Akropoliszon találtak még korábban - adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.