Március 2., 12.40

Pénteken búcsúznak a Munkácsy-díjas festőművésztől

Breznay József Munkácsy-díjas festőművésztől, a Mednyánszky Társaság elnökétől március 2-án 12.40 órakor a Farkasréti temető Makovecz-termében vesznek végső búcsút.

2012.02.29 20:46MTI

Az elhunytat Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala saját halottjának tekinti. A ravatalnál Feledi Balázs művészeti író méltatja az elhunytat - közölte a Mednyánszky Társaság szerdán.

A festőművész 95 éves korában február 18-án hunyt el Budapesten. Az 1916. szeptember 20-án született Breznay József a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Karlovszky Bertalan és Szőnyi István növendéke volt. 1937-1947 között három alkalommal kapott római ösztöndíjat, a főiskola aranyérmével is kitüntették. 1939-től számos tárlata volt Magyarországon és külföldön. 1957 óta a párizsi Salon des Independants tagja volt. Számos tanulmányúton járt Ausztriában, Svájcban és Olaszországban; Zsennyén, Tokajban és a miskolci művésztelepen is dolgozott. Az 1940-es évek végéig színgazdag, oldott festőiség jellemezte tájképeit, idilli jeleneteit. Ebben az időben monumentális falképpályázatokon is részt vett (ÉDOSZ-Székház, Fiumei úti SZTK-Székház).

Az 1950-es évek elején realista, a kor ideológiájának megfelelő műveket alkotott. 1957-es párizsi útja során találkozott az ott élő művészkolóniával, többek között Csernus Tiborral és Katival, ezt követően művészetében fordulat következett be: változatos technikájú, expresszív, szimbolikus tartalmú, a szürrealizmushoz közeli, de mindvégig realista műveket alkotott. Festészetére az ember és a táj egységének keresése, a felfokozott fantázia, dekoratív színgazdagság, a motívumok kollázsszerű alkalmazása jellemző.

Munkássága elismeréseként számos kiállításon aranyérmet, Deauville-ben Grand Prix-t, Brüsszelben bronzérmet nyert, 1953-ban Munkácsy Mihály-díjat, 1958-ban Csók István-emlékérmet kapott. 2010-ben elnyerte a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíját.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.