111 éves volt

Elhunyt a némafilm egyik utolsó veteránja

Elhunyt 111 évesen Frederica Sagor Maas, Hollywood legidősebb forgatókönyvírója, a némafilm korszakának egyik utolsó képviselője.

2012.01.08 15:55MTI

Az asszony még csütörtökön halt meg La Mesában, nem messze San Diegótól - írta a The Hollywood Reporter című filmes szaklap.

Frederica Sagor Maas egyike volt a némafilmkorszak kevés női forgatókönyvírójának, az ő nevéhez fűződött többek közt a The Plastic Age 1925-ből, a Dance Madness 1926-ból, a Hula 1927-ből és a Red Hair 1928-ból. Ezek közül többnek is Clara Bow volt a főszereplője.

Maas írta a Norma Shearer főszereplésével készült His Secretary című 1925-ös film és a Greta Garbóval forgatott Az asszony és az ördög című 1926-os alkotás szkriptjét is. Mivel nő volt, a stúdiók legtöbbször könnyed filmek és komédiák forgatókönyvét bízták rá. Orosz származású volt, 1900. július 6-án született New Yorkban.

A Columbia Egyetemen tanult újságírást, de végül a filmvilágot választotta. Megismerkedett Ernest Maas producerrel, a Fox stúdió munkatársával, akivel 1927-ben házasságot kötött. Kitartott a forgatókönyvírás mellett, de később már nem volt része nagy sikerekben, csak a Betty Grable főszereplésével készült The Shocking Miss Pilgrim keltett figyelmet 1947-ben.

A pár az 1950-es években otthagyta Hollywoodot, mert a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI kommunista tevékenységgel vádolta meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.