Homofóbia, abortusz...

Miniszteri beszéd miatt léptek ki több ezren a finn evangélikus egyházból

Az eroakirkosta.fi internetes oldalt, amelyet azért hoztak létre, hogy a tagok kiléphessenek az evangélikus egyházból, az elmúlt 48 órában "megrohamozták" az internetezők.

2013.07.12 21:54MTI

Több mint négyezren léptek ki az evangélikus egyházból az elmúlt két napban Finnországban, így tiltakozva a kereszténydemokrata finn belügyminiszter homoszexuálisok házasságát támadó és abortuszellenes beszéde miatt.

Päivi Räsänen kereszténydemokrata miniszter múlt szombaton, a délkelet-finnországi Kankaanpää városában tartott keresztény gyűlésen elítélte az eutanáziát, a terhesség-megszakítást és azokat a kezdeményezéseket, amelyek a homoszexuálisok házasságra lépését támogatják. Sőt azt állította, hogy a hívek Isten szavából erőt merítve szembemehetnek a közvéleménnyel, a normákkal, néha akár a törvénnyel is.

A beszéd után ugrásszerűen megnőtt az egyházat elhagyók száma. Az eroakirkosta.fi internetes oldalt, amelyet azért hoztak létre, hogy a tagok kiléphessenek az evangélikus egyházból, az elmúlt 48 órában "megrohamozták" az internetezők. A több mint négyezer kilépő a miniszter "fanatizmusa" és "felelőtlensége" miatt gondolja úgy, hogy nem marad az egyházközösség tagja.

Kari Mäkinen érsek, a finn evangélikus egyház vezetője a Twitteren közölte, hogy a miniszter véleménye mellett és ellen is lándzsát törhet bárki, de a beszéd nem az egyház véleményét tükrözi.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Räsänen kijelentése az egyház tagjainak csökkenéséhez vezetett. 2010-ben több mint 40 ezer hívő döntött a kilépés mellett, miután a miniszter egy televíziós vitában oda nem illő megjegyzésekkel illette a homoszexuálisokat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.