Nem kelendő a táblagép?

A laptop lett az új cukor - legalábbis úgy viszik

Azok közül, akik az elkövetkező fél évben számítástechnikai eszköz vásárlását tervezik, 67 százalék a laptopok, notebookok vagy netbookok, míg 15 százalék a táblagépek felé hajlik, asztali gépet 46 százalékuk választana.

2011.11.25 09:36MTI

A felmérést ismertető közlemény alapján az asztali számítógépek korszakának még nincs vége, hiszen az internetezők 75 százaléka használ ilyen eszközt. Ugyanakkor már érezhető a mobilabb eszközök előretörése is. Laptopot, notebookot vagy netbookot az internetezők 53 százaléka használ, többnyire napi rendszerességgel. Köztük az átlagosnál magasabb arányban vannak a 35 évnél fiatalabbak, az újgenerációs telefont használók, a tanulók és a magasabb státusúak.

A felmérésből kiderül az is, hiába mobil egy eszköz, a megkérdezettek kevesebb mint fele használja őket igazán mobilisan. A közlemény idézi Szőke Emíliát, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzserét, aki elmondta, az emberek nagy része nem hordozza a laptopját az otthona és a munkahelye között, igaz, a mobilitás már akkor is szerepet kap, ha csak a lakáson vagy az irodán belül szeretnénk más-más helyiségben használni gépüket.

A férfiak és a nők között nagyok az eltérések: míg az erősebbik nem képviselőinek 57 százaléka használja a laptopját vagy notebookját legalább két helyen, addig a nőknek csupán egyharmada élvezi ki az eszköz hordozhatóságának előnyeit. Magas azok száma is, akik mind az asztali, mind a hordozható gépet igénybe vesznek: tízből négyen mindkét megoldást használják. A legtöbben e-mailezésre és információk keresésére használják a számítógépüket, majd pedig munkájuk során, leginkább hírek olvasására (77 százalék) és dokumentumok szerkesztésére (69 százalék).

Szintén fontos eszköz, ha kikapcsolódásról van szó: a megkérdezettek több mint fele használja játékra, közösségi média oldalak látogatására és zenehallgatásra, de az internet alapú telefonálás lehetőségét is egyre többen (34 százalék) kiaknázzák. A táblagépek elterjedtsége még visszafogott, 100 internetezőből mindössze 1 használja ezt az eszközt, sőt, sokan vannak azok, akiknek ez az eszköz egyelőre fehér folt: a megkérdezettek 30-40 százalékának nem volt véleménye a tabletekről feltett kérdések kapcsán.

A jelenlegi penetrációhoz képest azonban arányaiban dinamikus elterjedést prognosztizál az, hogy a megkérdezettek 4 százaléka tervezi, hogy fél éven belül beszerez egy táblagépet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.