A fizikai aktivitás legyőzi a depressziót is

Megvan, mi segít a mellrákot túlélőknek

A testmozgás segíthet a mellrákon átesett túlélőknek abban, hogy életminőségüket javítsák - állapították meg amerikai kutatók.

2012.04.18 16:55ma.hu

Azoknak a nőknek, akik emlőrákos megbetegedésen és kezelésen estek át, sokat segíthet életminőségük javításában a testmozgás - állítja egy tanulmány.

A Miami egyetem kutatói rájöttek, hogy a fizikai aktivitás szintje és a szellemi/fizikai egészség összefügg: 240 nőt tanulmányoztak, akik mellrákosak voltak, de a betegség nem terjedt át testük más részeire. Műtétjük után 4-10 hétig voltak megfigyelés alatt.

Kiderült, hogy a fizikailag aktív nők kevésbé voltak depressziósak, kevésbé tapasztaltak fáradtságot és jobb életminőségről számoltak be a műtétet követő kezelés idején is.

"A fizikailag aktív hölgyeknek valószínűleg a magabiztossága, elégedettsége is nagyobb. Úgy érzik, továbbra is képesek a család ellátására, el tudják végezni a házimunkát, tudnak dolgozni és társadalmi kapcsolataikban is ugyanúgy feltalálják magukat, mint korábban. Ez kétségtelenül nagy erőt és kitartást, sőt, értelmet ad az életüknek. Kevésbé jelentkezik náluk a fáradtság, a depresszió, kellemesebbek a napjaik" - mondta el jamie Stagl tanulmányvezető.

A kutatók korábban megállapították, hogy a stressz kezelése szintén javítja a páciens közérzetét a mellrák kezelése során.

A tanulmányt az amerikai kutatók egy New Orleans-i orvosi konferencián ismertették.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.