A rák diagnózisát gyakran követi öngyilkosság

Képtelenek együttélni a tudattal: inkább meghalnak

Kiugróan magas az öngyilkosságok és a halállal végződő szívrohamok aránya a rákkal frissen diagnosztizált páciensek körében - állapították meg svéd kutatók.

2012.04.06 15:45MTI

A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai több mint 6 millió svéd egészségét követték nyomon 2001 és 2006 között, akik közül 500 ezernél több embert ebben az időszakban diagnosztizáltak daganatos betegséggel.

Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy bár a diagnózis utáni napokban a pácienseknek csak kis hányada vetett véget életének, mégis 12-szeres volt körükben az öngyilkosságok aránya azokhoz képest, akiknél nem állapítottak meg rákot.

"Hasonlóan, a szívérrendszeri halálozás kockázata hatszor nagyobb volt a diagnózist követő héten és háromszor nagyobb az első hónapban a rák diagnózisát követően azokhoz képest, akiknél nem állapítottak meg daganatos betegséget" - ismertette közleményében a Karolinska.

A kockázat kiugrása a rossz prognózisú rosszindulatú tumoroknál, például a tüdő- és a hasnyálmirigyráknál volt a legerőteljesebb, míg a legenyhébb a bőrrák diagnózisát követően.

Fang Fang kutatásvezető és csoportja dolgozatát a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat legfrissebb számában tette közzé.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.