Nagyobb eséllyel élték túl az alkoholfogyasztók

Kell 1-2 pohár alkohol szívroham után?

Egy vagy két alkoholos ital naponta segítheti a túlélést a férfiaknál a szívroham utáni két évtizedben - állapította meg egy tanulmány.

2012.03.29 10:15ma.hu

Csökkenti az elhalálozás esélyét, ha a szívrohamot követő két évtizedben a férfiak fogyasztanak egy-két alkoholos italt naponta - derült ki egy új tanulmányból.

Az European Heart Journal-ban megjelent tanulmány 1800 amerikai férfit tesztelt, akik túlélték első szívrohamukat 1986 és 2006 között. Több, mint 20 éven át követték egészségük alakulását.

Ez idő alatt 486-an haltak meg közülük. Igen hosszú időről van szó - kiderült, hogy azok a férfiaknál, akik nagyjából két alkoholos italt fogyasztottak naponta (10-30 gramm alkoholt), 14 százalékkal alacsonyabb volt az elhalálozás kockázata - bármilyen okból -, és 42 százalékkal alacsonyabb annak az esélye, hogy szív- és érrendszeri probléma miatt haltak meg, összehasonlítva az alkoholt nem ivókkal.

Egy üveg vagy doboz sör 12,8 gramm alkoholt tartalmaz, egy rövidital 14 grammot, 1,18 deciliter bor pedig 11 grammot.

"A tanulmány hűen tükrözi, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás a férfiak körében nagyobb túlélési aránnyal járt - mondta el Dr. Jennifer Pai, a tanulmány szerzője. - Az is kiderült, hogy a szívrohamot túlélt férfiak körében, akik felépülésük után mértékkel, de fogyasztottak alkoholt, jobb volt a hosszútávú prognózisuk."

A szakember hozzátette, hogy a tanulmányt férfiak körében végezték, ezért egyelőre nem tudni, a nőkkel mi a helyzet.

"Valószínű, hogy ugyanez, de a nőknek valamivel kevesebb alkohol fogyasztása "ajánlott". Betartandó az 5-14,9 gramm naponta, vagy egyszerűbb, ha napi egy italt mondunk."

A tanulmánynak persze megvannak a maga hibái - mondta el Dr. Stephen Green, kardiológus a North Shore egyetemről. "A vizsgálat bizonyította, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás hozzájárult a hosszabb távú túléléshez, de azt nem, hogy kifejezetten jó az emberek számára, akik szívrohamon estek át. A páciensek többsége ugyanazt az alkoholmennyiséget itta a szívrohama előtt, mint után."

A tanulmány tehát nem mutatta azt, hogy történt változtatás az alkoholmennyiséget illetően. Vagyis, ha valaki a szívrohamát megelőzően nem fogyasztott alkoholt, nem jelenti azt, hogy utána el kell kezdenie - tette hozzá a szakember.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.