Nehezebb a szerelem fenntartása közös irodában

Bye-bye jó kapcsolat, ha közös a munka?

Együtt dolgozni a párunkkal nem a legegyszerűbb feladat - de mit tegyünk, ha éppen a munkahelyen jöttünk össze, vagy egy helyre kerülünk dolgozni? Megmaradhat a jó kapcsolat?

2012.02.24 18:55ma.hu

Bizony, ha egy páros ugyanazon a munkahelyen dolgozik, az igényel némi plusz odafigyelést a harmonikus kapcsolat fenntartásához. A féltékenységet és a pletykákat sem könnyű kezelni, amelyek fokozottan érintik az embert, ha kedvesével egy munkahelyre megy be reggel.

Különösen akkor van gond, ha zűrös szakítás lesz a kapcsolatból, legrosszabb esetben egyik fél szexuális zaklatással is vádolhatja a másikat, ami alaposan alátehet a karrierjének.

No, de ne jussunk el idáig! A munkahelyi kapcsolatok egyharmadából házasság lesz, ezért a kérdés az: hogyan kezeljük a munkahelyen házasságunkat, kapcsolatunkat? Milyen szabályokat érdemes betartani?

- Alap, hogy igyekezni kell fenntartani az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Kétségtelenül van annak előnye, ha az ember párja  pontosan tudja, milyen munkahelyi gondokkal kell neki megküzdenie, hiszen ő közel ugyanezeket éli át.

Hátrány viszont, hogy nem tudja kívülálló szemmel nézni a történéseket. Nem képes egy elfogulatlan véleményt alkotni és megteremteni az otthoni, nyugodt, "nem gondolunk a munkára" -környezetet, mivel igen gyakori, hogy a páros otthon is a közös munkahelyi problémákon "kattog", mert van kivel. Az az érzésünk támadhat, hogy ki sem jöttünk az irodából.

A másik hátrány, hogy akik a munkát gyakran hazaviszik, csak ronthatnak a helyzetükön, ha a párjuk azonos munkahelyen dolgozik. Nagy rá az esély, hogy mindketten folytatják a munkát otthon - ez pedig semmiképpen sem jelent egészséges egyensúlyt a munka és a magánélet között...!

Érdemes ilyen helyzetekben az irodából kilépve elmenni lazítani - beülni egy kávézóba, vagy bármilyen programot kitalálni, ami relaxál és teremt egy "szünetet" a munkahely és az otthon között. Ezután könnyebben térhetünk úgy haza, hogy nem kezdünk ismét a munkán agyalni.

- Becsüljük meg a feleség munkáját! Igen, legtöbb esetben otthon a férfi a főnök, akinek a párja irodai tevékenységét és a háztartásbeli munkáját is meg kell becsülnie. A munkahelyen viszont ne mutassuk ki, ki főnökösködik ki felett, mert könnyen lehet, hogy a kollégák élcelődésének céltáblájává válunk.

- A konfliktusokat tartsuk meg otthonra, vagy hagyjuk figyelmen kívül azokat, amíg ki nem lépünk az irodából! Ezek tényleg a magánélet részét képezik és a kollégáknak sincs hozzá semmi közük. Az sem célszerű, ha a többiek előtt jut eszünkbe megvitatni, milyen csempe kerüljön a fürdőszobába.

- Töltsünk külön is időt! Ez nagyon fontos. Azoknak a pároknak, akik nemcsak otthon, de a munkahelyen is folyton együtt vannak, fokozottan oda kell figyelniük arra, ne töltsenek túlságosan sok időt együtt, mert az könnyen a kapcsolat rovására mehet.

Lényeges, hogy a páros mindkét tagja foglalkozzon egy kicsit egyedül is valamivel, hobbijával, barátaival, vagy sportoljon például. A külön programok ráadásul olyan élménynek számítanak (és beszédtémának), melyeket nem együtt éltünk át, ezért van mit mesélni róla, a másik pedig figyelmesen hallgatja.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.