Brillíroznak a memóriateszten a tejfogyasztók
Fehér és bajuszt okoz, de az agyat frissíti!
Egy pohár tej elfogyasztása naponta kondiban tartja az agyat - a tejfogyasztók ötször olyan jól teljesítettek a memóriateszteken, és segítenek elhárítani a mentális hanyatlást.
2012.02.01 16:55ma.huRégóta ismertek a tej jótékony hatásai - segít a csontok egészségének, szilárdságának megtartásában, vitaminnal és fehérjével látja el a szervezetet. Ám új kutatások szerint az agyat is edzésben tartja!
Egy tanulmány kiderítette, hogy a rendszeres tejfogyasztók - és egyéb tejtermékek fogyasztói - jobban teljesítenek memóriateszteken, amely arra utal, hogy jobban fog az agyuk.
A kutatók 972 férfit és nőt kértek meg arra, hogy kitöltsék a kérdőívet, mely az étrendjükre volt kíváncsi, beleértve, hogy milyen gyakorisággal fogyasztanak tejtermékeket. Még akkor is, ha a tejet csupán a reggeli teához vagy kávéhoz itták.

A 23 és 98 év közötti résztvevők ezután teszteket végeztek el, mely a koncentrációt, a memóriát és a tanulási képességeket vizsgálta.
Az International Daily Journal-ben közzétett eredmények szerint azok, akik legalább ötször fogyasztottak tejterméket egy héten, sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, azokhoz képest, akiknek tejtermék-fogyasztása ritka volt.
Az agyra gyakorolt jó hatása csak egy az okok közül, amiért érdemes naponta zsírszegény vagy zsírmentes tejet inni. Még azok is sokkal jobb eredményeket értek el a teszteken, akik heti 2-3 alkalommal fogyasztottak tejterméket, mint akik egyáltalán nem, vagy csak egyszer-egyszer.
A Maine egyetem kutatói szerint a tejtermékekben található tápanyagok, mint például a magnézium, segítenek a memória romlásának elhárításában.
Abban is hisznek, hogy a tejtermékek a magas vérnyomás és a szívbetegség megelőzésében is szerepet játszanak.
Egyes kutatók ugyanakkor vitatkoznak ezzel a feltevéssel, mert véleményük szerint a tejtermékeknek a telített zsír-tartalma magas, ezért inkább hozzájárulnak a stroke és a szívbetegség kialakulásához.