Devizahitelek

Rogán megdöbbent: Szász Károly, "a felügyelet vezetője fordítva ül a lovon"

A PSZÁF vezetőjének nem a bankok érdekét kell képviselnie a Kúriánál, hanem a devizahitelesekét. Kijelentette: a Fidesz-frakció nem ért egyet a PSZÁF-elnök levelében foglaltakkal, erről Szász Károlyt is tájékoztatja majd.

2013.06.18 16:59MTI
Fotó: MTI

A Fidesz-frakció elnöksége megdöbbenéssel értesült arról a levélről, amelyet Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke írt a Kúriának, óvatosságra figyelmeztetve a bíróságokat a devizahitelekkel kapcsolatban - közölte Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy a kormánypárt támogatja az állampapírkamatok eho-mentességét. A frakcióelnökségi ülés után közölte továbbá: azt kérik a kormánytól, hogy ne 2014. január 1-jétől, hanem már az őszi fűtési szezontól csökkenjen újra a gáz és a villany ára.

"Kicsit olyan érzésünk van, hogy a felügyelet vezetője fordítva ül a lovon" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője a PSZÁF-elnök Kúriához írt levelével kapcsolatban, amelyben egyebek mellett az áll, hogy a devizahitel-szerződéseknek az utólagos "sommás" átalakítása vagy semmissé nyilvánítása, szélsőséges esetben, államcsődben is végződhet.

Rogán Antal erre reagálva hangsúlyozta: a PSZÁF vezetőjének nem a bankok érdekét kell képviselnie a Kúriánál, hanem a devizahitelesekét. Kijelentette: a Fidesz-frakció nem ért egyet a PSZÁF-elnök levelében foglaltakkal, erről Szász Károlyt is tájékoztatja majd.

A Fidesz-frakcióelnökség egyúttal arról is határozott - folytatta -, hogy a kormánypárti képviselőcsoport pénteken napirendre kéri a parlamentben és folytatja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a PSZÁF összevonásáról szóló javaslat tárgyalását, illetve szavazását.

A frakcióvezető tájékoztatott arról is, hogy a Fidesz képviselőcsoportja támogatja azt a bizottsági módosító javaslatot, amely szerint az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesülhet a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) fizetési kötelezettsége alól. "Mi a magunk részéről nagyon fontosnak tartjuk a forintban keletkező megtakarításokat. (...) Ezért a Fidesz frakcióelnöksége kezdeményezte és támogatja a gazdasági bizottságnak azt a módosító indítványát, amely arról szól, hogy ne terhelje eho az állampapírok kamatát" - fejtette ki a politikus, a parlamenti szakbizottság elnöke.

A kormány hétfőn jelentette be, hogy a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány tartását pótlólagos intézkedésekkel is bebiztosítja, ezek egyik eleme, hogy a tőkejövedelmek után a kamatjövedelmekre is kiterjesztik a 6 százalékos ehót.

Rogán Antal tájékoztatóján elmondta, a Fidesz támogatja a kormányt abban, hogy lezárja a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárást, amelynek ügyében "a célegyenesben vagyunk". Ahhoz, hogy az ország biztosan kikerüljön a hiányeljárás alól, a már bejelentett zárolásokra, a beruházási alap létrehozására és az extraprofitot termelő szektorokkal való tehermegosztásra van szükség - közölte. Hozzátette, az ezzel kapcsolatos, a szocialisták korábbi hibái miatt szükséges költségvetés-módosításról és adóváltoztatásokról jövő héten, várhatóan csütörtökön dönt a Ház.

Bejelentette továbbá: a Fidesz arra kéri a kormányt, hogy ne 2014. január 1-jétől, hanem már a következő fűtési szezontól, vagyis ősztől ismét legalább tíz százalékkal csökkenjen a gáz és a villany ára. Azt is kérik a kabinettől, hogy a szeptember elején esedékes kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülésre készítse el a további rezsicsökkentéssel kapcsolatos terveit.

Rogán Antal közölte: az idén januári és a most júliusi rezsicsökkentés együttesen évi 90-100 ezer forintot hagy egy átlagos család zsebében.

Szólt egyúttal arról, hogy még pénteken napirendre tűzik a parlamentben a nyári rezsicsökkentéssel kapcsolatban még szükséges törvényjavaslatokat.

A pedagóguséletpálya-modell hatálybalépését firtató újságírói kérdésre Rogán Antal azt válaszolta: a szeptemberi bevezetésre akkor van lehetőség, ha a gazdasági növekedési adatok legalább olyan jók lesznek, mint az első negyedévben. "Egyelőre mi úgy kalkulálunk, hogy az életpályamodell bevezetésére január 1-jével kerül sor" - mondta.

Megkérdezték Rogán Antalt arról is, hogy a Magyar Nemzet keddi írása szerint Viviane Reding igazságügyi biztos, az Európai Bizottság alelnöke egy zárt ajtók mögött megtartott június eleji angliai konferencián, a Magyarországról szóló negyedórás megbeszélésen egyebek mellett arról biztosította az egybegyűlteket, hogy mindent megtesz a jövő évi országos választások eredménye legitimitásának gyengítése érdekében.

A kormánypárti politikus reagálásában azt mondta: annak örült volna, ha Reding szóvivője cáfolta volna a hírt, mert ha a megjelent álláspont igaz lenne, az azt jelentené, hogy megint kettős mérce érvényesül Magyarországgal szemben.

A sajtótájékoztató közben az egyik internetes lap újságírói egy táskát akartak átadni a frakcióvezetőnek, mondván, észrevették, hogy mióta a frakcióvezető elárverezte a táskáját, nem volt alkalma másikat beszerezni. Rogán Antal az ajándékot nem fogadta el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.