Gasparovic-látogatás

Áder szerint fontos lépést tettek a nézetkülönbségek megoldására

Áder János államfő szerint "bár a legfontosabb vitás kérdésekben a nézetkülönbségek megmaradtak", az Ivan Gasparovic szlovák államfővel folytatott megbeszélésen fontos lépést tettek azért, hogy ezek hamarosan a múlt részévé váljanak.

2013.02.19 13:47MTI

A két köztársasági elnök a tárgyalás után közös sajtónyilatkozatot tett a Sándor-palotában.
   
Áder János elmondta, hogy Gasprovic képviselte a szlovák álláspontot, míg ő a magyar érdekekért szállt síkra.
   
A magyar államfő kiemelte: egyetértettek abban, hogy a nyitott kérdéseket a kölcsönös tisztelet elve alapján kell megvitatni. Elmondta, hogy szlovák kollégájával beszéltek az állampolgárság és a nyelvhasználat ügyéről, valamint oktatási kérdésekről. Hasznos volt ez a párbeszéd, mert jobban megérthették egymás álláspontját - tette hozzá.
   
Egyetértettek abban is - mondta -, arra ösztönzik a két ország miniszterelnökét, hogy a tavaly ősszel kötött megállapodás értelmében a nyitott kérdésekről folytatódjanak szakértői egyeztetések.
   
A két államfő négyszemközti megbeszélése eredetileg negyedórás lett volna, de másfél óráig tartott.
   
Ivan Gasparovic arról beszélt, hogy tiszteletben kell tartani a nemzeti kisebbségek jogait; Magyarországon és Szlovákiában is segíteni kell ezek érvényesülését, még ha néhány kérdésben más jogi alapokból indult is ki Budapest és Pozsony. A kisebbségek gazdagítják az országokat - fűzte hozzá.
   
A szlovák államfő kiemelte, hogy a magyaroknak és a szlovákoknak még jobban meg kell ismerniük egymást, erre Szlovákia legészakibb részétől Magyarország legdélibb területeiig meg kell találni a lehetőségeket, mert ez hozzájárulhat a kompromisszumok megtalálásához és a hatékony együttműködés kialakításához.
   
A történelem egyoldalú értelmezése ahhoz vezethet, hogy populista módon visszaélnek vele, pedig a politikusoknak az a dolguk, hogy a jelen kérdéseit oldják meg, és a jövőre összpontosítsanak, a múltat pedig meg kell hagyni a történészeknek - vélekedett Ivan Gasparovic.
   
A szlovák elnök rámutatott, a jelenlegi helyzetben, amikor mindkét ország a válság következményeivel küszködik, fontos a nyílt, őszinte párbeszéd. Erre azért is szükség van, mert a válságból egyetlen ország sem lábalhat ki egyedül - tette hozzá.
   
Áder János szerint sok területen kifejezetten sikeres volt Magyarország és Szlovákia együttműködése az elmúlt években, így például a két ország kereskedelemi forgalma a válság ellenére is dinamikusan növekedett. További sikerként említette, hogy új hidakról és határátkelőkről született megállapodás a két ország között, összekapcsolták az árampiacokat, hatékony a katonai együttműködés a két ország között a nemzetközi missziókkal összefüggésben is, és sikeres kooperációt alakítottak ki az árvíz elleni védekezésben.

Az összefogás, a közös fellépés eredményességét mutatja az is, hogy ha nem lett volna mindkét ország tagja az uniós kohézió barátai csoportnak, Magyarországnak és Szlovákiának is kevesebb kohéziós forrás jutna a jövőben - közölte a magyar államfő.
   
Ivan Gasparovic kitért a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) csoportjára is, mint mondta, ez az együttműködés hatékonyan segítheti az érdekérvényesítést az európai kérdésekben.
   
A magyar köztársasági elnök megköszönte Szlovákia támogatását, amelyet az alsósztregovai Madách-kastély felújításához nyújtottak, és bejelentette: a két ország közösen pályázik uniós forrásra azért, hogy a szlovákiai Borsiban található Rákóczi-kastélyt, ahol II. Rákóczi Ferenc született, renoválják 2016-ra, a fejedelem születésének 340. évfordulójára.
   
Áder János emlékeztetett arra, hogy kilenc éve nem járt szlovák államfő Budapesten hivatalos látogatáson, ezért már nagyon időszerű volt a keddi találkozó.
   
Ivan Gasparovic a párbeszéd folytatására pozsonyi látogatásra hívta meg magyar partnerét.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.