A magyar termőföldért tüntettek

Somogyban demonstrált a Jobbik

A magyar termőföld külföldi kézbe kerülése ellen tiltakozott a Jobbik szombaton Somogyban.

2012.04.14 18:10MTI

A párt több országgyűlési képviselője, somogyi politikusai, tagjai és szimpatizánsai délelőtt Görgeteg határában, az olasz Benetton család egyik tagjának tulajdonában levő, az egykori vadászkastélyt körülvevő hétezer hektáros bekerített birtok bejáratánál demonstráltak, kora délután pedig Kaposváron mintegy százan a főtéren folytatták az akciót.  
   
"A Jobbik azt akarja, hogy mind Görgetegen, ahol állami és önkormányzati közutakat lezárva, a termőtalajt több kilométeres körzetben kiszárító nyárfatermesztés folyik, mind az egész országban álljon helyre a törvényes rend, szűnjön meg az igazságtalan és erkölcstelen földbirtoklás, és valóban helyi, családi, kis- és középbirtokrendszer jöjjön létre" - hangsúlyozta Ander Balázs, a Jobbik Somogy megyei közgyűlési képviselője.
   
A politikus a Benetton-birtokkal kapcsolatosan felidézte: az egykori téesz a rendszerváltozás után előbb német, majd osztrák, végül olasz tulajdonba került egy felszámolás során. A felszámolási ügy megjárta a Legfőbb Ügyészséget és Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos hivatalát is - mondta a somogyi politikus, hozzátéve: noha az iratokból kitűnik, hogy zsebszerződésekről van szó - annak idején strómanok külföldieknek vásárolták fel a földeket -, a Legfőbb Ügyészség elévülésre hivatkozva ad acta tette az ügyet.
   
Hegedűs Lorántné Kovács Enikő, a párt országgyűlési képviselője ez utóbbival összefüggésben azt mondta: nem hagyják annyiban az ügyet, már csak azért sem, mert az elutasító végzésben az is szerepel, hogy ha új fejlemény van, márpedig van, akkor ismét előveszik. Ez a végzés alapot ad arra, hogy ismét az ügyészséghez forduljanak az olasz Benetton család tulajdonába került birtok ügyében.
    
A politikus egy március 30-án elfogadott kormányhatározatra hivatkozva, és idézve egyik pontját, miszerint "felkérik a legfőbb ügyészt, hogy hatékonyan járjon el a zsebszerződések megsemmisítése érdekében", azt ígérte: minden konkrét esetben, amely a tudomásukra jut, a helyrajzi szám ismeretében Budai Gyula kormánybiztoshoz és legfőbb ügyészhez fognak fordulni.
   
A hatmillió hektárnyi mezőgazdasági művelésű földterületből egymillió hektár bizonyítottan már nincs magyar kézben - mondta a Jobbik országgyűlési képviselője, aki úgy vélekedett, "a kormánynak azonnali hatállyal meg kellene semmisítenie a zsebszerződéseket". A Jobbik addig nem nyugszik, amíg minden magyar föld nem lesz magyar tulajdonban - jelentette ki Hegedűs Lorántné Kovács Enikő a kaposvári Kossuth téren mondott beszédében.

A magyar föld nem eladó címmel meghirdetett demonstráción felszólalt Hegedűs Loránt református lelkész is, aki közölte: "akinek a lelkében nem szül erkölcsi felháborodást az, amit a Benetton família művel - és nem egyedül természetesen ebben a hazában -, az nem mondhatja magát keresztény embernek".
   
A Jobbik demonstrációján rendbontás nem volt. A rendőrség biztosította a helyszínt, de nem kellett beavatkoznia. 
    

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.