Érvényteleníthetik a melegek kanadai frigyét

Több ezer házasság lehet érvénytelen egy jogi csavar miatt

Több ezer Kanadában köttetett melegházasságot nyilváníthat törvénytelenné egy leszbikus pár esetét bemutató kanadai kormányzati jelentés.

2012.01.13 11:29MTI

A kanadai kormány azzal érvelt egy torontói bírósági perben, hogy a Kanadában házasságra lépett meleg párok frigye csak akkor minősülhet jogszerűnek, amennyiben saját államuk is elismeri az azonos neműek házasságát.

A szóban forgó, a próbaper kiindulópontjául szolgáló kormányzati jelentés egy leszbikus párt érint, akik 2005-ben házasodtak össze Torontóban, és most el akarnak válni. Az igazságügyi minisztérium ügyvédje ezzel összefüggésben törvénytelennek titulálta a frigyet, mondván, hogy a Floridában, illetve Angliában élő pár hazájában nem kelhetett volna egybe.

Fotó: Freedigitalphotos


Az ügyvéd okfejtése szerint a válás lehetetlen, hiszen a pár valójában sosem házasodott össze. A The Globe and Mail hírportál szerint ugyanakkor Stephen Harper kanadai kormányfő később cáfolta, hogy konzervatív kormánya napirendre tűzte volna a kérdést. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű információ az esettel kapcsolatban, és jelezte, hogy további felvilágosítást fog kérni az ügyben.

A harmincas éveik elején járó hölgyek személyazonossága a bíróság határozatának értelmében nem hozható nyilvánosságra, az őket védő, elismert torontói ügyvédként tevékenykedő Martha McCarthy megdöbbentőnek, az emberi méltósággal és az emberi jogokkal ellentétesnek ítélte a kormány hozzáállását.

McCarthy korábban meghatározó szerepet játszott abban, hogy 2004-ben legalizálták az azonos neműek házasságát. Azóta mintegy 15 ezer melegházasság köttetett Kanadában, s ebből több mint ötezer külföldiek részvételével.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.