Tíz évig bérlik

Új atom-tengeralattjárót állított hadrendbe India

Új atommeghajtású tengeralattjárót helyezett üzembe India szerdán, amelyet tíz évig bérel Oroszországtól. A hajót főleg kiképzési célokra használják addig, amíg az ázsiai ország hasonló osztályú vízi járművének megépítésén dolgozik.

2012.04.04 17:08MTI

Az INS Csakra 2-t, orosz nevén a K-152 Nyerpát A. K. Antony védelmi miniszter adta át az indiai haditengerészetnek a Bengáli-öbölben található viszakhapatnami támaszponton. A tárcavezető szerint a 114,3 méter hosszú, 8140 tonna vízkiszorítású hajó "az ország biztonságát és szuverenitását hivatott biztosítani", és komoly segítséget jelent az indiai haditengerészetnek.
   
Az INS Csakra 2 akár 30 csomóval (óránként mintegy 56 kilométeres sebességgel) is haladhat, 600 méteres mélységig tud merülni, és mintegy száz napig tartózkodhat folyamatosan merülésben. A hadihajók elleni támadásra tervezett Nyerpa az Amur menti Komszomolszk városában készült, s orosz besorolás szerint a Scsuka-B, a NATO-besorolásban pedig az Akula (Cápa) hajóosztályba tartozik. Torpedók és rakéták kilövésére alkalmas vadász-tengeralattjáró.
   
India 1991 óta most először vett bérbe atommeghajtású tengeralattjárót, azelőtt, 1987-től 1991-ig, egy szovjet gyártmányút bérelt. Az ázsiai országon kívül csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja rendelkezik atom-tengeralattjáróval.
   
Újdelhi épp mostanában végzi az utolsó simításokat saját fejlesztésű atomhajtóműves tengeralattjáróin. Az INS Csakra 2-re átkeresztelt Nyerpa segítségével a haditengerészet addig is tapasztalatokat gyűjthet az ilyen osztályú tengeralattjárók  működtetésében és karbantartásában. India az utóbbi időben jelentősen bővítette haditengerészeti arzenálját, hogy ellensúlyozza az Indiai-óceánon is növekvő kínai befolyást.
   
 A  K-152 Nyerpa 2008. novemberi első próbaútján súlyos, 20 halálos áldozattal járó balesetet okozott a hajó orrában elhelyezett, működésbe lépett freongázas tűzoltó berendezés.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.