Az idegesség és a szorongás ellen

A legtöbben sporttal vezetik le a stresszt

Tízből nyolc magyar felnőtt saját bevallása szerint rendszeresen stresszben él, amit sokan testmozgással igyekeznek levezetni - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legutóbbi felméréséből.

2008.03.11 09:13GfK

A felnőtt lakosság számára a stressz legkellemetlenebb tünetei közé az idegesség, a feszültség és a szorongás tartozik. A stressz leggyakoribb kiváltó oka a megkérdezettek bevallása szerint a munkahelyi túlterheltség, a határidők és magánéleti problémák. A fizikai aktivitás jelentős szerepet kap a stressz leküzdésében úgy az ülő, mint a fizikai munkát végzők esetében.

Legtöbben a stressztől sporttal, valamilyen testmozgással és sétával igyekeznek megszabadulni. A GfK felmérése szerint tízből nyolc válaszadó érezte már, hogy mindenképpen meg akar szabadulni a stressztől - ami leginkább a feszültség oldását (20 százalék), illetve a helyzeten való túljutást (15 százalék) jelenti.

A stresszes állapot enyhülését a megkérdezettek általában abból érzékelték, hogy megnyugodtak (31 százalék), közérzetük jobb lett (27 százalék), megkönnyebbültek (11 százalék). A stressz levezetésének gyakori formája még az alvás és a relaxálás (9-9 százalék), de van, aki egyszerűen igyekszik elterelni figyelmét a helyzetről és mással foglalkozik, illetve van, aki kibeszéli magából a problémát (7-7 százalék).

Akik nehezebben alkalmazkodnak a stresszhez, jellemzően könnyebben választanak a stressz levezetésére hosszú távon veszélyes technikákat - így dohányzáshoz, vagy kényszeres evéshez folyamodnak (saját bevallásuk szerint 4-5 százalék) - áll a GfK Hungária Piackutató Intézet közleményében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.