Folyton elkeseredett?

Különös stressz-szindróma: az alkalmazkodási zavar

A berlini Freie Universitat pszichológusa, Michael Linden szerint létezik egy különleges stressz-szindróma, az ún. poszttraumás megkeseredettség. A szindróma jellemzőit a szakember a Psychotherapy and Psychosomatics c. szaklap januári számában mutatta be.

2008.01.22 14:42medipress.hu

A poszttraumás megkeseredettség szindróma (posttraumatic embitterment disorder, PTED) egyfajta alkalmazkodási zavar, amely egy súlyos, de nem életet veszélyeztető negatív életesemény után jelentkezik. A szindróma diagnózisát Linden szerint akkor lehet felállítani, ha a megkeseredettség érzése tartósan fennáll, súlyos, az életminőséget nagyban rontó pszichopatológiai tünetek állnak fent és más egyértelmű mentálhigiénés problémával a tünet-együttes nem magyarázható.

A szakemberek 50 PTED-del diagnosztizált valamint további 50, más mentális problémától szenvedő beteg bevonásával végezték vizsgálataikat. A páciensekkel több tesztet is elvégeztettek, például a MINI tesztet (Mini International Neuropsychiatric Interview) valamint az ún SCL-90 (Symptom Check List 90, egy 90 kérdésből álló kérdőív) tesztet.

A MINI skála eredményei szerint mindkét csoportban több mentálhigiénés zavar diagnózisa is felállítható volt. A PTED-csoportban gyakrabban fordult elő major depresszió és krónikus alkalmazkodási zavar, de a generalizált szorongásos zavar előfordulása ritkább volt.

A PTED-es betegek magasabb értékeket értek el az SCL-90-es teszten is. Linden szerint a PTED-szindróma egyértelműen elkülöníthető más mentális zavaroktól, ide értve az egyéb poszttraumás stressz-reakciókat is. A szakember úgy véli, a poszttraumás megkeseredettség jobb megismerésével pontosítani lehet a pszichológusok ismereteit az alkalmazkodási és reaktív zavarokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.