Szomorú

Svájcban már csak két gleccseren lehet nyáron is síelni

Az utóbbi évek felmelegedése nyomán ma már csak két olyan gleccser maradt Svájcban, amely a nyári hónapokban is alkalmas a síelésre.

2012.08.25 17:01MTI

Véronique Kanelnek, a svájci turisztikai hatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint az egyik ilyen jégfolyó a 3600 méteren lévő Allalin gleccser Valais kantonban, a másik Zermattnál a Théodule gleccser, amely 3850 méter magasságban található.

1993-ig nyáron is síelhető volt a Corvatsch, illetve 1998-ig a Pontresina fölött lévő Diavolezza gleccser - mindkettő St. Moritz közelében -, és addig működött a Svájc keleti részén lévő Engadine jégtömegén létesült pálya is. A szóvivő magyarázta szerint az utóbbi síközpontokban részint a hóhiány vetett véget a nyári használatnak, részint pedig az, hogy túl nagy előkészítő munkálatokra volt szükség a pályák előkészítéséhez, viszont túl kevés síelő érkezett.

Nyáron főleg a nemzeti válogatottak tagjai veszik igénybe edzéseikhez a gleccserpályákat, hogy felkészüljenek a következő téli szezonra - mondta Urs Zenhausern, a valais-i idegenforgalmi hivatal vezetője. Rajtuk kívül főleg svájci állampolgárok élvezik nyáron a nagy magasságokban lévő pályákat.

Mindazonáltal a vélemények eltérőek azzal kapcsolatban, hogy a legújabb hőhullámok milyen hatással járnak a gleccsersíelés iránti igényre. Zernhausern például úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt napokban az üzlet "sokkal jobban ment, mivel a hőség növeli a hűvösebb magaslati helyek forgalmát". Zermattnál viszont az illetékesek azt jelezték, hogy a felvonóknál a helyzet nem sokat változott, naponta 2500-3000 személy váltott jegyet rájuk, ugyanúgy, mint korábban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.