Javuló forgatókönyv

A gleccserek sokféle módon, de olvadnak

A világon található gleccsereknek még a számáról is igen eltérőek az elképzelések, 200 ezertől 300 ezerig terjed becsült számuk, és a róluk szóló tanulmányokból az is kitűnik, mennyire nehéz általános jellemzőiket kimutatni.

2012.05.13 11:27MTI

A két legutóbbi munka egyike a Nature, a másik a Science tudományos folyóiratban jelent meg és jól érzékelteti, mennyire különbözőek lehetnek ezek a fagyott víztömegek.

A párizsi Le Figaro szerint a két tanulmány jelzi, hogy mindmáig tisztázatlan kérdés a gleccserek olvadása, illetve az, hogy ez a folyamat milyen hatást gyakorol a tengerek vízszintjének emelkedésére.

Étienne Berthier, a Legos (Laboratoire d'études en géophysique et océanographie spatiales) geofizikai és oceanográfiai laboratórium kutatója az egyik tanulmányban kifejtette: "Ha az Antarktisz teljes jégtakarója elolvadna, az 60 méterrel megemelné az óceánok vízszintjét, ha csak Grönland jégtakarója, 6 méter lenne a növekedés. Ha csak a gleccserek minden jege válna vízzé, akkor 60 centivel nőne a szint." Ettől persze még messze vagyunk. Jelenleg a tengerek vízszintje évi 3 milliméterrel emelkedik, és ennek kétharmadát a gleccserek adják, ideértve a szárazföldi jégfolyókat és a sarki jégsapkát is.

Egy 2008-ban közzétett tudományos dolgozat kimutatta, hogy igen nagy mértékben gyorsult a Grönland három nagy gleccseréből levált jégtömegek olvadása. E megállapítás nyomán különböző teóriák születtek Grönland minden jégfolyamának gyorsuló eltűnéséről, valamint arról, hogy ez milyen hatást gyakorolna a tengerszintre.

A Science tanulmányának szerzői a térség kétszáz gleccserét vizsgálták 2000 és 2010 között. Kimutatták, hogy "bonyolult térbeli és egyedi tényezők" hatnak a bennük zajló folyamatokra, és ennek következtében fejlődésük eltérően alakulhat. "Kontraszt mutatkozik a tengerbe torkolló gleccserek gyors olvadása, illetve azok eltűnése között, amelyeknek rendszeres ütemű előrenyomulása a jégfelületek felé tart. Megint másként végzik a szilárd talajon szétbomló gleccserek."

Mindebből arra következtetnek, hogy a tengerszintnek a grönlandi gleccserek olvadásából következő emelkedése elmaradhat a legriasztóbb forgatókönyvekben jósolttól, amely 2100-ig akár 2 méteres növekedést is feltételez. Viszont az is igaz, hogy a gleccserek olvadása a világ e részén gyorsulóban van, ezért a tanulmányt jegyző tudósok a század végéig nem zárják ki a világ tengereinek 80 centiméternyi szintemelkedését.

A Nature folyóiratban publikált tanulmányt közreadó kutatócsoport azt mutatta ki, hogy a tenger felszínén lebegő gleccser-töredékeknek az utóbbi években tapasztalt fogyása lényegében a tengervíz felmelegedésének következménye. Mivel vékonyabbá vált, ez a jégtömeg már nem tölt be olyan fékező szerepet, mint korábban. Így a gleccser hamarabb beolvad az óceánba, következésképpen nagyobb mértékben növeli a tenger szintjét - olvasható a Nature-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.