Az anya befolyásol - és a depressziós apák?

"Apa megint szomorú" - tudtán kívül is bajt okoz a gyereknél

Régóta nem titok az orvosok és a kutatók előtt, hogy az anya depressziója hatással van a gyermekére is. De mi a helyzet akkor, ha az apa küzd problémával?

2011.11.10 16:55ma.hu

A gyermekeknél sokkal nagyobb az esélye mentális zavarok kialakulásának, ha az édesanyjuk depresszióval küzd, vagy küzdött élete egy vagy több szakaszában. A kutatók arra voltak kíváncsiak, mi a helyzet az apával ugyanebből a szempontból?

Egy új tanulmány szerint, mely a gyermekek és az édesapák kapcsolatára koncentrált a mentális egészség szempontjából -, a gyermek esélye arra, hogy érzelmi és viselkedési problémái lesznek, 70 százalékkal emelkedik, ha az apa a depresszió jeleit mutatja. Ez kisebb mértékű, mint az anya esetében, de jelentős aggodalomra ad okot.

"Nagy hibát követtünk el korábban, hiszen éveken át csak az anya gyermekre gyakorolt hatását vizsgáltuk a depresszió szempontjából, az apáét azonban figyelmen kívül hagytuk - mondta el a tanulmány vezetője, Michael Weitzman, gyermekorvos a New York egyetemről. - Az apák mentális problémái ugyanis ugyanolyan látványos hatással vannak a gyerekekre, ez a feltételezés most meg megerősítést nyert."

Mindkettő depressziós - kevés az esély az egészségre?

A helyzet még rosszabb a gyermekre nézve, ha mindkét szülője depressziós. A tanulmány szerint a csemeték csupán 6 százaléka küzd érzelmi és viselkedési problémákkal, ha édesanyja és édesapja is egészséges mentálisan.

A depressziós szülőkkel megáldott gyerek azonban szomorú, ideges, az iskolában rosszul teljesít, az osztálytársakkal konfliktusba keveredik, vagy annyira csendes, hogy "észre sem veszik".

Ezek a jellemzők a gyermekek 11 százalékánál vehetők észre, ha az apa depressziós, és 19 százaléknál, ha az édesanya szenved a problémától. Ha mindkét szülő depresszióval küzd, akkor pedig 25 százalék a gyermek esélye a mentális problémák kialakulására!

A tanulmány nem állítja, hogy a szülő depressziója közvetlenül váltja ki a gyermeknél a gondot, és nem vice versa, ám a korábbi kutatások mind azt mutatták, az anya az, aki befolyással van a gyermek mentális egészségére, és nem fordítva.

Michael Brody, az amerikai gyermek pszichiátrai akadémia szóvivője elmondta, nem kérdés a szülők befolyása a gyermekre, de a gének is szerepet játszanak a probléma kialakulásában, ahogyan a családi környezet is rendkívül fontos.

"Hogy hogyan reagálunk szituációkra, élethelyzetekre, azt a szüleinktől tanuljuk meg. Ők a minták, tehát ha csak egyikük is depressziós, könnyen lehet, hogy nem jó példát mutat a gyermeknek."

A gond az, hogy míg a nők sokkal inkább fordulnak ovroshoz segítségért, ha mentális problémáik vannak, a férfiakra ez nem túlzottan jellemző. S míg jó hír, hogy kiveszik a részüket a gyermeknevelésből, ha ezt úgy teszik, hogy közben mentális egészségükkel baj van, az sajnos hatással lesz a gyerekre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.