Módosítási javaslat

Pontosabbá válhatnak a választási szabályok

Az eddigi szabályozást pontosítja az országgyűlési képviselők választásával kapcsolatban és a polgármesterek, helyi képviselők megválasztására vonatkozó eljárási szabályokat is magában foglalja a választási eljárásról szóló törvény javasolt módosítása.

2013.05.22 10:23MTI
Fotó: MTI

A fideszes Cser-Palkovics András expozéjában kiemelte:a változtatásokra azért is szükség van, mert az európai parlamenti választások és az önkormányzati választások időpontja a jövőben sem eshet ugyanarra az időpontra. 

A törvénymódosítás tartalmazza az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos aláírásgyűjtési szabályok pontosítását is - jelezte Cser-Palkovics András. Kitért arra, hogy Balatonvilágos az Országgyűlés döntése alapján Veszprém megyéből Somogy megyéhez került át, és a választókerületeken is módosítani kell.
 
A fideszes képviselő közlése szerint a törvénnyel összefüggésben több érdemi észrevétel érkezett civil és jogvédő szervezetek részéről, a külhoni magyar szervezetekkel való egyeztetés során is több szempont felmerült, valamint a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán megfogalmazottakat is figyelembe véve emeltek a javaslatba több változtatást. 

Úgy gondolják, hogy az ellenzékhez köthető szervezetek kérései, melyek egyértelműen a választások átláthatóságára vonatkoztak, bekerültek a javaslatba - jegyezte meg, hozzátéve: a külhoniak észrevételei a szavazások minél egyszerűbb és gördülékenyebb menetét segíti elő. Cser-Palkovics András szólt arról is: tekintettel arra, hogy a külhoni magyar állampolgárok anonimitásának biztosítása a külföldi hatóságok felé az ő kérésükre és védelmükre született, ezen nem kívánnak változtatni.
 
Az átláthatóság kritériumát biztosítja szavai szerint, hogy a közérdekű választási anyagok azonnal és a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé válnak. A javaslat rögzíti, hogy valamennyi ilyen adatot nyilvánosságra kell hozni a Nemzeti Választási Iroda honlapján. Ilyen az egyes külképviseleteken szavazóként megjelenő választópolgárok száma, vagy a napi beszámolók a regisztráltak számára országonkénti lebontásában. 

A szavazások tisztaságát biztosító módosításként említette az NVI tevékenysége feletti széles körű ellenőrzési lehetőséget. A jövőben a szavazási iratok ellenőrzését a Nemzeti Választási Bizottság tagjai, a listát állító pártok 5-5 megfigyelője, nemzetközi megfigyelők, és az adatvédelmi előírások betartásával a sajtó is figyelemmel kísérheti. 

A külhoni szavazás átláthatósága érdekében az NVI által végzett számlálás ugyanilyen kör által kísérhető figyelemmel. Így trükközés és manipuláció teljes mértékben kizárható - mondta.

A nemzetiségi listák állítására és ajánlására vonatkozó szabályokat szintén pontosítják, hogy 2014-től országgyűlési képviselőt is delegálhassanak a parlamentbe. Cser-Palkovics András jelezte: a külhoni szervezetek egyértelmű kérésére biztosítják, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők a szavazási levélcsomagot személyesen átvehessék. 

Erre az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyén, a miniszter által kijelölt egyéb településeken, vagy a kijelölt külképviseleteken lesz lehetőség. A levélcsomag személyes leadására is lehetőség lesz a névjegyzékben szereplő választási irodákban. 

Módosítás, hogy időközi választásra már a jövő évi országgyűlési választásokig nem kerül sor - tette hozzá. Cser-Palkovics András az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslatról szólva azt mondta, az tisztább, átláthatóbb és olcsóbb kampányt eredményez, életszerűbbek, alkalmazhatóbbak lesznek az új szabályok, és a pénzmozgások is jobban követhetők lesznek, mivel nem készpénzben, hanem kincstári számlán keresztül bankkártyás fizetéssel lehet elkölteni a kapott összegeket. 

Az olcsóbb kampányt szolgálja szavai szerint az a változtatás, hogy a választások évében a pártok a működésükre nem kapnak támogatást, emellett a voksolás egyfordulós lesz és a szabályozott hirdetési felületek is hatékonyabbá teszik a folyamatot. Cser-Palkovics András úgy fogalmazott: a szabályozás már 23 éve várat magára. 

A módosítás megakadályozza, hogy a választások eredményére, illetve a parlament összetételére, a törvényhozásra, a kormányzati döntéshozatalra az állampolgárokon kívül bárki más befolyást gyakoroljon - szögezte le. Ismertette, hogy az egyéni választókerületi jelölteknek egymillió forintos költségvetési támogatást biztosítanának kampányköltségeik fedezésére azzal a megkötéssel, hogy a választókerületi szavazatok legalább 2 százalékát meg nem szerző jelölteknek kamattal megnövelve kell visszafizetni a támogatást. 

Szólt arról is, hogy az országos listát állító pártok a jelöltjeik számával arányos mértékű költségvetési támogatásra lesznek jogosultak, amelyet a költési limit maximális összege alapján számítanak ki. Ezzel jelentősen mérséklődik a pártok kampánnyal kapcsolatos forrásigénye - fejtette ki.

A fideszes politikus kiemelte: valamennyi nemzetiségi listát állító, országos nemzetiségi önkormányzat arányos mértékű költségvetési támogatásra lesz jogosult. Közös pártlistát indító szervezeteknek a kampánytámogatását az egymás közötti megállapodás alapján kell a jövőben kiutalni, és jelöltenként legfeljebb 5 millió forint a költési limit, amit minden jelölő szervezet a megszerezhető mandátumok száma alapján vehet figyelembe. 

A limit túllépése továbbra is szankciót von maga után - tette hozzá a képviselő. Szólt arról is, hogy a javaslat megtiltja, hogy a pártok külföldről származó, és belföldi jogi személyiséggel nem rendelkezők által nyújtott adományokat fogadjanak el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.