Lávaömlés

A Föld legaktívabb vulkánja poklot hozhat Hawaiira

Otthonokat és akár egy egész várost is megsemmisíthet a Kilauea sziget lávája. Veszélyben a csendes-óceáni paradicsom?

2014.09.08 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

U.S. GEOLOGICAL SURVEY

Hawaiit senkinek sem kell bemutatni, ha látta a Lost filmsorozat szinte bármelyik epizódját, akkor látta a helyi flórát és a fauna egy részét is (nem, a jegesmedve nem él meg a szigeteken). Mint a legtöbb, hasonló sziget, Hawaii is vulkanikus alapú, vagyis a földmozgások és a mélyből feltörő láva hozták létre, anélkül ma is csak víz lenne a helyén.

Ám ez a láva nem csak éltet, hanem pusztít is: a szigetcsoport legnagyobbikán tevékenykedő aktív vulkán folyékony kőzetet bocsát ki magából, ami lassan, de biztosan mindent letarol, ami az útjába akad. Nagyjából negyed kilométeres napi sebességgel halad előre, állítja az amerikai Földtani Intézet, a múlt hét szombatjáig nagyjából 13-14 kilométert tett meg, és lakott terület felé közelít.

A helyiek mindazonáltal nem pánikolnak, arra biztatják a turistákat, hogy ne szakítsák meg vagy rövidítsék le nyaralásukat, mert a lassú lávafolyam nem jelent közvetlen veszélyt rájuk nézve. A biztonság kedvéért azért a közelben található legelő állatokat, juhokat, teheneket a helyi gazdák messzebb terelték a láva várható útvonalától.

Utoljára az 1990-es években történt komolyabb "incidens"; az 1983 óta folyamatosan aktív Kilauea akkor körülbelül 200 otthont pusztított el. Az utolsó evakuálásra pedig 2011-ben került sor, de szerencsére akkor csupán egyetlen házban esett kár.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.