Sajtóközlemény
Pályázati hírek
Lezárult az "Élesztőalapú, mikroorganizmusokat és védőgázt alkalmazó hibrid biotechnológia és oltóberendezés kidolgozása, hústermékek eltarthatóságának megnövelésére" című kutatás-fejlesztési projekt a HALKER Kft-nél.
2023.03.31 09:23ma.huA projekt eredménye segítségével a közösség egy olyan új, H-BIOP technológiát kap – antagonista mikroorganizmusokon alapuló, bioprotekciós technológia –, húskészítmények eltarthatóságának növelésére, melynek segítségével a frissen vágott húsok eltarthatósága 30-40%-kal növelhető. Ezen új, bioprotekciós technológia során izolált, emberi fogyasztásra alkalmas élesztőgombák kerülnek felhasználásra, mesterséges anyagok helyett, ezért a mesterséges anyagokból származó egészségügyi kockázat nem lép fel. A kereskedelmi láncban résztvevő kereskedők selejtmennyisége csökken, a fogyasztók frissebb húsokhoz juthatnak.
A projekt keretében a következő alkalmazható eredmények álltak elő: Új, bioprotekciós H-BIOP technológia, húskészítmények eltarthatóságának növelésére. Az új technológiát alkalmazó H-BIOP termék szintű berendezés.
A projekt újdonságtartalma a versenytársak termékeihez képest, hogy a friss húsoknál még nem alkalmazott bioprotekciós eljárás kerül alkalmazásra, illetőleg, hogy az élelmiszeriparban jelenleg is meglévő védőgázas technológia kiegészítéseképpen, egy önállóan és hibrid módon is alkalmazható új technolóiga jön létre.
A K+F projekt eredményeként születő újítás magas piaci potenciállal rendelkezik, mivel várhatóan a cég teljes termékforgalmának 18%-át közvetlenül érintheti a projektben kifejlesztett technológia. Nemzetközi szinten a kifejlesztett technológiát a HALKER Kft. saját szlovák leányvállalatánál a MIRKOM s.r.o.-nál és elsősorban beszállítói partnereinél tervezi közvetlenül értékesíteni.
