A feketegazdaságot is fölszámolná a Húscéh

Versenyképes és biztonságos magyar hús

A versenyképességet és a fogyasztói biztonságot kívánja a korábbinál markánsabban érvényesíteni tevékenységében a Vállalkozók Húsiparosok és Húskereskedők Szövetsége (Húscéh) - tájékoztatta az MTI-t Remény Ervin, a szervezet új elnöke.

2008.01.13 09:00MTI

A versenyképességet és a fogyasztói biztonságot kívánja a korábbinál markánsabban érvényesíteni tevékenységében a Vállalkozók Húsiparosok és Húskereskedők Szövetsége (Húscéh) - tájékoztatta az MTI-t Remény Ervin, a szervezet új elnöke.

Az új célok hatékony megvalósítása érdekében döntöttek úgy a múlt év végén a Húscéhbe tömörült vállalkozások vezetői, hogy rendkívüli közgyűlést tartanak és új elnököt választanak, elismerve Fazekas József korábbi elnök tevékenységét - tette hozzá az elnök. Annak érdekében, hogy a Húscéhhez tartózó vállalkozások versenyképessége fokozható legyen a feketegazdaság ellen hatékonyabb eszközökkel kell fellépni - húzta alá az elnök. Szerinte ugyanis az áfa-költség nélküli értékesítés jelentős árelőnyt biztosít a feketegazdaság szereplőinek. Ezért a szervezet az eddiginél szigorúbb ellenőrzésre kívánja sarkallni mind a szaktárcát, mind pedig a végrehajtó szervezeteket.

Emellett saját eszközeikkel szintén a feketegazdaság hathatós visszaszorítása érdekében kívánnak tevékenykedni. Ez utóbbiról Remény Ervin elmondta: a Húscéh tagjainak olyan minőségbiztosítási rendszert vezetett be és alkalmaz, amely a szervezet által védjegyként bejegyeztetett címke használatával garantálja a termékek biztonságos fogyaszthatóságát és nyomon követhetőségét.

A szakember elmondta: a húságazatban mintegy 20-25 százalékra becsülhető a feketegazdaság aránya. Emiatt a vállalkozások évente több 10 milliárd forintra tehető árbevételtől esnek el és az államot is sokmilliárd forintos adóbevétel kiesés éri. A Húscéh tagvállalatai a védjegy használatával nemcsak a minőségi árukra kívánják felhívni a vásárlók figyelmét, hanem a hagyományos előállítású magyar termékeket is kiemelten szeretnék népszerűsíteni a jövőben. A Húscéh új elnöke beszélt arról is, hogy a nagyvállalatokat tömörítő érdekképviselettel a Hússzövetséggel szintén szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a Húscéh által kitűzött célok mielőbb megvalósuljanak.

Remény Ervin közölte: jelenleg a magyar húsipar éves árbevétele mintegy 350-400 milliárd forint. A 400 kis- és közepes vállalkozás éves árbevétele pedig eléri a 100-120 milliárd forintot. A feketegazdaság kártétele pedig éves szinten mintegy 100 milliárd forint körüli összegre becsülhető az ágazatban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.