Így gyászolnak

A szomorú nőstény makákók saját anyatejüket isszák

Marokkóban megfigyelték, amint nőstény majmok magukat szoptatták, saját anyatejüket itták.

2009.10.06 15:21MTI

A tudósok által ritkán észlelt magatartást talán a szomorúság következménye, mivel mindegyik majomnál akkor fordult elő gyakrabban az önszoptatás, ha kicsinyük elpusztult. A nőstények a szoptatással enyhíthetik a stresszt, vagy talán az immunrendszerüket erősítik - vélik a szakemberek.  Bármi áll is a szokás hátterében, a viselkedés kulturálisan tanultnak tűnik - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján. (www.news.bbc.com).     

A magatartást Bonaventura Majolo professzor és tanítványa, Richard McFarland a berbermakákó vagy magót (Macaca sylvanus) majmok két csapatának tanulmányozása közben észlelte a marokkói Atlasz-hegységben. Ez a makákófajta az egyetlen, amelyik Ázsián kívüli területen él.     

A tudósok az egyik megfigyelt csapatban négy nőstényt láttak, amint önmagukat szoptatták, amikor még a kicsinyeik éltek. Miközben egyik mellbimbójukból kicsinyük szopott, a másik mellbimbójukat ők maguk kapták be, és néhány másodpercig a szájukban tartották. Aztán a maguk által szopott mellükre helyezték a szopó kismajmot.

A szakemberek szerint ez a magatartás serkenti vagy javítja az anyatej áramlását, és elősegíti a kicsinyek táplálását. Nem sokkal ezután mind a négy megfigyelt nősténynek elpusztult a kicsinye. Három anya eltűnt, de a negyedik nőstény, Jessica még hat órán át hurcolta halott kölykét, mielőtt odébbállt. A kölykök pusztulása után a nőstények sokkal hosszabb ideig alkalmazták az önszoptatást, egy-egy alkalommal akár két percig is. Kölyke halála után Jessica 106 napon át fordult az önszoptatáshoz.  

Hasonló viselkedést tudósok eddig csak vadon élő kecskéknél és csimpánzoknál figyeltek meg. A tudósok egyelőre csak találgatnak; szerintük az önszoptatással a majmok visszanyerik a tejtermelésbe fektetett energiát, vagy gátolják a mell tejcsatornáinak eldugulását, vagy immunrendszerüket erősítik.  Szerintem a legérdekesebb magyarázat az, hogy az önszoptatás a kölyök elvesztésének érzelmi következményeivel áll kapcsolatban - mondta Majolo, aki a megfigyelésről az American Journal of Physical Anthropology című folyóiratban közölt részleteket.

- Az embereknél és más fajoknál a szoptatás a prolaktin, a tejelválasztást megindító hormon kibocsátásán keresztül csökkenti a stresszt. Így lehetséges, hogy az önszoptatás csökkenti a kölyök elvesztése okozta általános stresszt - magyarázta a professzor.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.