Gorilláról került át emberre a HIV-vírus új törzse

Hogy kapta el a gorilláktól származó HIV-1-et egy nő?

Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók a Nature Medicine szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

2009.08.03 13:10MTI

A nő jól van, az AIDS-betegség tüneteit nem mutatja, a kutatók szerint egy másik embertől kapta el a vírust, nem közvetlenül az állatoktól. A felismerés azt jelzi, hogy az újonnan felfedezett gorillavírus már az emberek közt terjed - írták a Rouen-i Egyetem (Universite de Rouen) munkatársai közleményükben.

"Azonosítottuk a humán immunhiányt okozó vírus egy új törzsét egy kameruni nőben. A vírus szoros rokonságot mutat a gorillák simian immunhiány vírusával és semmi bizonyíték nem utal arra, hogy más HIV-1 vonalakkal vagy a csimpánzok SIV-vírusával rekombinálódna" - írta Jean-Christophe Plantier a cikkben.

A 62 éves nőnél még 2004-ben találták meg a vírust, nem sokkal azután, hogy Kamerunból Párizsba költözött. A vírus genetikai elemzéséből kiderült, hogy egyetlen, korábban szekvenált HIV-vírussal sem egyezik meg felépítése, végül egy 2006-ban felfedezett gorilla simian immunhiányvírussal (SIV) vetették össze.Az AIDS-betegség vírusát - amely eddig mintegy 33 millió embert fertőzött meg világszerte, további 25 millió halálát okozta - a csimpánzokhoz vezették vissza korábban a tudósok. Úgy vélik, először az ember legközelebbi élő genetikai rokonára, a csimpánzra vadászó, tetemüket feldolgozó emberekre jutott át a vírus.

"Megállapításaink azt jelzik, hogy a gorillák, a csimpánzokhoz hasonlóan a HIV-1 vírus valószínűsíthető forrásai" - írta Plantier csoportja. "Az új HIV-1 ág felfedezése rávilágít arra, hogy folyamatosan nyomon kell követni az új HIV-változatok felbukkanását, különösen Közép-Nyugat-Afrikában, ahonnan az összes létező HIV-1 csoport származik" - hangsúlyozták a francia kutatók. A nő maga nem került kapcsolatba gorillákkal, de elmondta, hogy több szexpartnere volt, miután meghalt a férje. Annyit tudott felidézni, hogy egyszer gyengélkedett. Amikor az emberek frissen fertőződnek meg a HIV-vírussal, gyakran előfordul láz és enyhébb betegség, ám ritkán tudják, mi okozza. Általában később állapítják meg az okot, amikor a vírus más károsította az immunrendszert.A HIV-vírus által kiváltott AIDS-betegség jelenleg még nem gyógyítható, de gyógyszerekkel kontroll alatt tartható.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.