A "rajzfilmfigura" formájú kráter

Képpel: Mickey egér a Merkúrra "költözött"

Walt Disney híres Mickey egere naprendszerünk legkisebb és legbelsőbb bolygójára, a Merkúrra "költözött", legalábbis erről tanúskodnak a Messenger-űrszonda legújabb felvételei.

2012.06.19 20:37MTI

A felvételeken egy hatalmas, 105 kilométer átmérőjű kráter látható, amelynek a "feje búbján" két kisebb becsapódás alkotja Mickey egér "füleit.

A "rajzfilmfigura" formájú kráter északnyugatra helyezkedik el egy másik krátertől, amelynek a Messenger-program tudósai a közelmúltban a Magritte nevet adták.

A 2004-ben felbocsátott űrszonda a Merkúr első műholdja, és tavaly állt a bolygó körüli pályára. A 446 millió dolláros küldetés célja feltérképezni a Merkúr felszínét és kozmikus környezetét. Eredetileg 2012. március 17-ig tartott volna a tudományos munka, a NASA azonban egy évvel meghosszabbította a projektet további adatgyűjtés céljából - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

Fotó: space.com


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.