Most az óriás győzött

Pizza kontra hamburger!

Kénytelen volt átkeresztelni feltalálója azt a szardíniai töltött pizzát, amely a McDonald's nevét utánozta, ráadásul az eset újraélesztette a hagyományaikhoz ragaszkodó olaszok harcát a multinacionális gyorsbüfé ellen.

2010.08.31 18:00MTI

Dávid és Góliát küzdelmében most az óriás győzött: Ivan Puddu visszavonulót fújt, és megváltoztatta az általa árusított McPuddu's nevét.

A burgonyával és sajttal töltött pizza a szardíniai Santa Maria Navarresében kapható: a friss töltött tésztát anyósa süti, Ivan pedig azt eszelte ki, hogy a hagyományos helyi termék, a culurgiones neve valamilyen módon emlékeztessen az amerikai hamburgerére.

Ráadásul a McPuddu's olyasfajta papírdobozban volt vásárolható, mint a jóval híresebb húsos szendvics. Hiába árulták a McPuddu'st csak a szardíniai település boltjában, a McDonald's ügyvédei azonnal léptek, a szardíniai vállalkozó pedig hasonló gyorsasággal döntött úgy, hogy a nemzetközi név helyett marad a culurgiones.

"Nem megyek bíróságra, nincs pénzem ügyvédre. Azt a vádat viszont elutasítom, hogy az én pizzám neve megtévesztette volna a vásárlókat" - nyilatkozta Puddu az olasz sajtónak.

Szardínia tartomány azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és beszállt a lokális-globális termékharcba.

"Majd mi vállaljuk a perköltséget" - hangoztatta a tartományi agrártanácsos Andrea Prato.

"A Mc előszó az egy családhoz való tartozást jelöli, az jelenti, hogy valakinek fia, úgy mint az olasz De vagy az ír O', nem a McDonald's kiváltságos tulajdona" - tette hozzá a tradicionális itáliai gasztronómiát védelmező Slow Food mozgalom elnöke, Carlo Petrini, aki máris a McCarlin's üzletlánc megnyitásán gondolkodik.

Az olasz pizzasütők mindenesetre már a legelső McDonald's ellen tiltakoztak 1985-ben. Nem véletlen, hogy a gyorsbüfé-hálózat az olasz, de német ajkú Bolzanóból indította az itáliai csizma meghódítását. Azóta a McDonald's 392 üzlettel gazdagodott, 13 és fél ezer dolgozója napi 600 ezer vendéget szolgál ki.

2002-ben a pugliai Altamurában, ahol a hasonló nevű, védett eredetű kenyeret sütik, a helyi pékség versenyre kelt a McDonald'sszal, és ki is szorította a piacról.

A pék szendvicse ugyanis finomabb volt, senki sem járt a gyorsbüfébe - erről filmet is forgattak Focaccia Blues címmel. A torinói Rivoliban M**Bun, vagyis piemonti nyelvjárásban Nagyon jó névvel árulnak húsos zsemlét.

A csillagok azután kerültek a termék nevébe, hogy a McDonald's bírósághoz fordult.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.