Szigetvár az idei díszvendég

Megnyílt a X. Főszezon turisztikai kiállítás és vásár a budai Várban

A rendezvény, amelynek idei díszvendége Szigetvár, szombaton és vasárnap a Savoyai teraszon várja utazási és programajánlatokkal az érdeklődőket.

2016.05.07 14:52MTI

Megnyílt a X. Főszezon Turisztikai, Gasztronómiai Kiállítás és Vásár a budai Várban; a rendezvény, amelynek idei díszvendége Szigetvár, szombaton és vasárnap a Savoyai teraszon várja utazási és programajánlatokkal az érdeklődőket.

A több mint száz kiállítót felsorakoztató eseményen kiemelt helyet kapott a nyári aktív, a vízi, a gyógy-, és welnessturizmus lehetőségeinek bemutatása, az idős- és családbarát utazási ajánlatok, valamint a fiataloknak szóló szabadidős utazási, sport- és szórakoztató programok.

A "Zrínyi Miklós - Szigetvár 1566" emlékévhez kapcsolódóan a rendezvény látogatói "időutazáson" vehetnek részt, úgy érezhetik, mintha visszacsöppentek volna a 16-17. századba, ízelítőt kaphatnak Szigetvár városának múltjáról és jelenéről. A közönséget különleges programok várják, a Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület fegyver és ruhabemutatót tart.

Az esemény szombati megnyitóján Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója, a "Zrínyi Miklós - Szigetvár 1566" Emlékbizottság elnöke elmondta, hogy az idén van a szigetvári tragikus várostrom, valamint Zrínyi Miklós és bajtársai halálának 450. évfordulója. "1566-ban Szigetvár váránál nagy küzdelem zajlott, amely benne maradt a magyar nemzeti emlékezetben" - mondta.

A látogatókat arra buzdította, hogy menjenek el Szigetvárra, vigyék el gyerekeiket és nézzék meg a várát, figyeljenek az emlékév rendezvényeire. "A magyar múlt velünk él és velünk kell, hogy éljen a jövőben is" - hangoztatta.

Vass Péter, Szigetvár polgármestere emlékeztetett arra, hogy 450 évvel ezelőtt Zrínyi Miklós, a hős várvédő olyan tettet hajtott végre, engedelmeskedve a várkapitányi fogadalmának, amelyet ma igen kevesen tennének meg: a vár feladása helyett a biztos halált választva rontott rá a világhódító körúton lévő, hatalmas túlerőt képviselő török seregre és áldozta fel életét.

A polgármester elmondta: ebben az évben szeptember 7-én lesz a legfontosabb ünnepe Szigetvárnak. A rendezvényt a kormány is segíti, a 2016-os évet Zrínyi emlékévvé nyilvánította, programok szervezésére és a vár felújítására is különített el pénzt - mondta, hozzátéve, hogy a szigetvári vár csaknem egymilliárd forintból újulhat meg.

A polgármester a Szigetvárra látogatók számára a legnagyobb vonzerőt jelentő vár mellett a további látnivalók között említette a Makovecz Imre tervezte Vigadót, a Zrínyi téren található középületeket, a főtéren lévő templomot, a Kossuth-szobrot, a Török-magyar Barátság Parkot, mely szeptemberig szintén megújul. Emellett a költő Zrínyi Miklós szobrát, a ferences templomot, a Tökök Házat, Szulejmán türbéjét és a Gyógyfürdőt sorolta fel.

A rendezvény alkalmával a budai Várban korabeli magyar sátrat állítottak fel, amelyben megtalálható a vitézek asztala. A kiállított tárgyak, ruhák és fegyverek java rekonstrukció, részben a szigetvári Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület Szigeti Oroszlánok végvári katonai hagyományőrző csapatának felszerelései.

A Szulejmán szultán sétája című történelmi előadás a rendezvény ideje alatt több alkalommal is látható. A szervezők korhű ruhákba öltözve fogadják a vendégeket, akik felpróbálhatják az ott kiállított öltözékeket.

A rendezvényen bemutatták Móser Zoltán A voltat nézni kegyelmesen című Szigetvár-albumát. Délután Szvorák Katalin énekművész idézi fel a históriás énekek világát, Szabó András szavalóművész pedig a 16-17. század költészetébe vezeti el a hallgatóságot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.