Október 5.

Díjkiosztókkal és kiállításokkal ünneplik az építészet világnapját

Több építészeti díj átadásával, kiállításmegnyitókkal és koncertekkel ünneplik az építészet világnapját hétfő Budapesten.

2015.10.04 22:30MTI

A Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) 1998-as határozata értelmében minden év októberének első hétfőjén tartják az építészet világnapját.

A nap kiemelt eseménye lesz a 2015-ös Év háza pályázat eredményhirdetése, amelyet a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában tartanak hétfőn délelőtt.

Idén nyolcadik alkalommal írta ki a pályázatot a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ).

Ugyanezen a napon adják át a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építészek Szövetsége által meghirdetett Diplomadíj pályázat legjobbjainak elismeréseit, valamint az Év Építészeti Fotója kitüntetést is.

A Magyar Építőművészek Szövetségének székházában a világnapon nyílik meg a 2014. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé anyagát bemutató Building című kiállítás is.

A Budapesti Építész Kamara idei Építészeti Nívódíjának átadóját a FUGA Budapesti Építészeti Központban tartják, az estet Bálint Imre Ybl-díjas építész, a kamara elnöke nyitja meg. A szervezet által alapított nívódíj célja, hogy a kiváló építészeti alkotások és innovatív gondolatok megkapják a megérdemelt figyelmet, nyilvánosságot, valamint hogy elősegítse az építészeti kultúra fejlődését és az építtetők-építészek közötti sikeres együttműködést. Az estet az Oláh Dezső Trió koncertje zárja.

Az Ybl Egyesület szervezésében megvalósuló programokon az építészet mellett a zene október elsejei világnapjáról is megemlékeznek. A Zeneakadémián Lakatos Gergely, az akadémia főmérnöke Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zeneoktatás megújuló központja Budapesten címmel tart előadást, majd a rekonstrukciót tervező építőművészek, Magyari Éva, Pazár Béla és Potzner Ferenc bemutatják a Zeneakadémia épületét. Az előadásokat koncertek követik, amelyeken közreműködik a Nemzeti Filharmonikusok Kamaraegyüttese, a Momento kórus és az építészekből álló YBL 5ÖS is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.