A kulturális örökség napjai

Komáromban erődtúrákat, Tatabányán kulturális piacot rendeznek a hétvégén

A Monostori erődben szombaton kettőkor nyílik meg az Épületgépészeti Múzeum kiállítása a Dunai Bástya Guyon Termében.

2014.09.18 00:30MTI

Komáromban a Monostori erőd lesz a kulturális örökség napjaira szervezett rendezvények központja, Tatabányán pedig első alkalommal rendeznek kulturális piac néven módszertani seregszemlét a megye kulturális intézményeinek, művészeti csoportjainak.

A Monostori erődben szombaton kettőkor nyílik meg az Épületgépészeti Múzeum kiállítása a Dunai Bástya Guyon Termében. A tárlaton régmúlt idők épületgépészetét, technikatörténeti emlékeket és helytörténeti jelentőségű, mára eltűnt mesterségeket mutatnak be.

Az ingyenes belépés mellett szinte óránként indul tárlatvezetés. A monarchia egyenruháját viselő munkatársak az újkori erődépítészet sajátosságai mellett a hely történetéről és az itt szolgált katonák mindennapjairól mesélnek a látogatóknak. A gyermekeket a Jégveremnél ügyességi játék várja, amelyen európai városokkal és kultúrákkal ismerkedhetnek meg.

A Kalandok erődje elnevezésű játékon résztvevőknek egy útmutató alapján 15 helyszínt kell megtalálniuk a katonai komplexumban, a feladatok között falmászás, lövészet, lézerharc, kötélen ereszkedés szerepel.

A kulturális örökség napját az autómentes nappal is összekötötték Komáromban, kerékpáros kalandtúrát rendeznek az erőd nemrég átadott bringaútján. A közönség furcsa kétkerekűeket próbálhat ki, az ötletbringán elhelyezett ládába pedig a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos javaslatokat várja a város vezetése.

A komáromi zsidóság jeles helyszíneit végigkísérő kerékpáros városnézésre várja az érdeklődőket reggel kilenc órától a Klapka György Múzeum, a túrán Számadó Emese igazgató és kollégái tartanak rövid ismertetőket

Tatabányán a Vértes Agorája a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodájával közösen kulturális piacot rendez, ahol előadásokat, művészeti és hagyományőrző programokat, tanfolyamokat, kézműves foglalkozásokat és közösségi tevékenységeket kínálnak portékaként.

A tatai várban négy órakor Görbe Márk művészettörténész Historizmus Feszty Árpád életművében címmel tart előadást a Kuny Domokos Múzeum szervezésében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.