Harc az aranypálmáért

Megkezdődött a 67. cannes-i filmfesztivál

Olivier Dahan francia rendező Grace - Monaco csillaga című filmjének díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 67. cannes-i filmfesztivál.

2014.05.14 22:05MTI

A seregszemlét Chiara Mastroianni színésznő - Catherine Deneuve és Marcello Mastroianni lánya - és Alfonso Cuarón, a Gravitáció című film Oscar-díjas mexikói rendezője nyitotta meg olaszul, spanyolul, angolul és franciául.

A Grace Kelly egykori hollywoodi filmsztár és III. Rainer monacói herceg házassági válságát feldolgozó, a sajtóvetítésen a kritikusok által nagyon vegyesen fogadott alkotás versenyen kívüli bemutatóját megelőzően az est házigazdája, Lambert Wilson francia színész köszöntötte a cannes-i Fesztiválpalota dísztermében a filmes szakma több ezer képviselőjét, és egy rövid rumbát lejtett Nicole Kidmannal, a nyitófilm címszereplőjével.

Az ausztrál filmsztár a délutáni sajtótájékoztatón szomorúságának adott hangot amiatt, hogy a monacói uralkodó család tiltakozott az alkotás ellen. Kidman szerint a film "semmilyen rossz szándékkal nincs a család iránt". Az alkotás tényleg nem sérti a monacói hercegnő emlékét, ugyanakkor több szempontból is fiktív módon dolgozza fel a Monaco és Franciaország közötti 1962-es diplomáciai válságot.

"Ez nem egy életrajzi mű, én nem vagyok sem életrajzíró, sem történész" - védekezett a rendező, Olivier Dahan a történelemhamisítás vádjával szemben.

Miközben a hercegnői szerepben boldogtalan Grace Kellyt Alfred Hitchcock 1962-ben megpróbálta visszacsábítani Hollywoodba, a herceg (Tim Roth) adóügyi kérdések miatt diplomáciai válságba keveredett a szomszédos Franciaországgal.

II. Albert hercegnek és testvéreinek - akik nem jöttek el a cannes-i bemutatóra - feltehetően nem a házassági válság kiteregetésével van gondja, hanem inkább a film politikai dimenziójával, amely egyrészt rávilágít a néhai monacói herceg és Charles De Gaulle francia elnök között nézeteltérésekre, másrészt a franciák kémjeként mutatja be III. Rainer herceg nővérét, Antoinette-t, aki testvére hatalmának megdöntésére készül. A filmben a politikai válságot, mint egy tündérmesében, végül Grace oldja meg egy fényűző bál megszervezésével.A Hollywood Reporter című amerikai lap értetlenségének adott hangot amiatt, hogy "egy szaftos pletykáktól gazdag történetből ennyire unalmas film" született. A brit The Daily Telegraph szerint egy "hihetetlenül bugyuta melodráma" lett az egészből, a francia Télérama pedig úgy vélte, hogy a "limonádé határán" mozog a film. A francia lapok általában azt a teljesen hamis feltételezést kifogásolták, miszerint Grace Kelly részt vett a monacói politikai döntéshozatalban. Arra is felhívták a figyelmet, hogy sem Hitchcock, sem De Gaulle tábornok soha nem tett látogatást Monacóban, ellentétben a filmben látható jelenetekkel.

A megnyitó ünnepségen a közönség állva ünnepelte a zsűrielnök Jane Campion, Oscar-díjas és kétszeres Arany pálma-díjas új-zélandi rendezőt, forgatókönyvírót, aki a fesztiválok királynőjének nevezte a cannes-i seregszemlét, amelynek karrierjét köszönheti.

Forrás: Wikipedia

A rövid megnyitót a zsűri hagyományos bevonulása előzte meg a Fesztiválpalota vörös szőnyegén. A zsűrielnök oldalán nyolcan érkeztek: Sofia Coppola amerikai filmrendező, Willem Dafoe amerikai színész, Gael Garcia Bernal mexikói színész, rendező, Carole Bouquet francia, Leila Hatami iráni és Jeon Do-Yeon dél-korai színésznő, valamint Jia Zhangke kínai és Nicolas Winding Refn dán rendező.

A hivatalos megnyitó háromezer fős közönsége rövid részleteket láthatott az idei válogatás filmjeiből.

A május 25-ig tartó seregszemle hivatalos versenyprogramjában 18 alkotás verseng a fődíjért, az Arany Pálmáért.

A világ egyik legnagyobb presztízsű filmfesztiválján a megszokott ritmus szerint naponta két játékfilmet mutatnak be a hivatalos versenyprogramban. Csütörtökön a brit Mike Leigh Mr. Turner címmel a világhírű festőről készített filmjével, valamint a mauritániai Abderrahmane Sissako Maliban játszódó Timbuktu című alkotásával veszi kezdetét a verseny.

Magyarországot Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje képviseli, amelyet szombaton mutatnak be a hivatalos program második legjelentősebb versenyében, az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű szekcióban.

Ezenkívül még két magyar rövidfilmet mutatnak be a fesztiválon: Szőcs Petra A kivégzés című magyar-román koprodukcióban készült 14 perces alkotása kilenc másik művel indulhat a legjobb rövidfilmet illető Arany Pálmáért. A film bemutatója május 23-án lesz.

A filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinéfondation szekció válogatásában Kárpáti György Mór, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója mutatkozhat be május 21-én Provincia című diplomafilmjével. Mindhárom magyar film vetítéseire az alkotók jelenlétében kerül sor Cannes-ban, akik a Filmalap támogatásával vesznek részt a fesztiválon.

A Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió szervezésében idén is működik a Magyar Pavilon a filmfesztivál "International Village"-ben, a Filmalap értékesítési részlege pedig a legújabb és korábbi magyar filmeket, összesen 42 játékfilmet, számos animációs filmet, rövidfilmet és dokumentumfilmet kínál a világ legjelentősebb filmvásárán (Marché du Film) a külföldi filmvásárlóknak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.