Fórumház Egyesület

Egészséges énkép és öntudat - már fiatal korban (X)

Fontos, hogy a fiatalok megismerjék az együttélés szabályait, a szexuális és nemiség kérdéséhez való viszonyulásukat. Ehhez azonban segítség kell nekik...

2013.04.26 10:12Fórumház Egyesület

A Támop-5.5.1.B-11/1-2012-0006 pályázat keretében 2012. májusától 2013. áprilisig Mentálhigiénés tanácsadásra került sor heti egy alkalommal a Murányi utca 10. szám alatt a Fórumház Egyesület jóvoltából. A tanácsadáson a fő cél a fiatalokban egészséges énkép, öntudat, önbecsülés és érdekérvényesítő képesség kialakulása, hogy képesek legyenek másokra odafigyelni, másokat elfogadni és szeretni. Ismerjék meg az együttélés szabályait, a szexuális és nemiség kérdéséhez való viszonyulásukat.

Olyan technikákat sajátítottak el a résztvevők, amelyek által könnyebben megküzdhetnek életkori vagy éppen esetleges kríziseikkel, ismerjék fel a "vészhelyzeteket", az egészségüket veszélyeztető tényezőket, és tudjanak helyes döntéseket hozni, hogy életük során elkerüljék a függőségekhez vezető csapdákat.

Fórumház Egyesület

A csoportos tanácsadás során komoly érdeklődést mutattak a téma iránt a résztvevők. A fiatalok készséggel osztották meg velem véleményüket, elképzeléseiket.
A felvetések egy része a szülőktől való leválás és a veszteségeinkkel való szembenézést érintette.

Számos példa és probléma merült fel, amely rámutatott, elsősorban negatív személyes példákon keresztül, hogy a pároknak meg kell tanulniuk egymás szeretetnyelvét és a családon belüli asszertív kommunikációt. A kérdésekből és hozzászólásokból az is kiderült, hogy a fiatalok jelentős részének éppen a saját családjában történt negatív tapasztalatok azok, amelyek motivációt jelentenek arra, hogy a saját családi életükre másképp készüljenek fel. A képzés végére a résztvevőkkel együtt beláttuk, hogy egy jó házasság megéléséhez és működéséhez a szenvedély, elköteleződés és intimitás hármas egységén át vezet az út.

Fórumház Egyesület

A jó és rossz kapcsolatot nem az különbözteti meg egymástól, hogy a jóban nincsenek viták és konfliktusok, a rosszban pedig igen, hanem az, hogy milyen a helyzetekre adott válaszuk, adaptációjuk.

Sokféle félelem fogalmazódott meg a gyermekvállalás kapcsán: képesek-e gondoskodni anyagilag a gyerekekről, marad-e szabadidejük. A tanácsadás végére reálisabb kép alakult ki a szülő szereppel járó nehézségekről, és persze örömökről is a fiatalokban.

Az egyéni tanácsadás során leggyakrabban párkapcsolati kérdésekkel kerestek meg. Felmerült a hűség-hűtlenség kérdése, a társfüggőség, illetve a korábbi szexuális traumák hatásai. A másik fontos kéréskör az identitás-keresés, függetlenedés a szülőktől, szülő elvesztése.

A tanácsadás kapcsán szerepet kapott a stresszkezelés, az egészségügyi problémák kezelése, a testi és lelki szempontból kiegyensúlyozott életmód kialakítása. Az egyéni beszélgetések során több alkalommal is tartós segítő kapcsolat alakult ki, hosszabb fejlesztési folyamattal.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.