Filmünnep februárban

Filmszemle helyett Uránia Filmnapok

Uránia Filmnapok néven az elmúlt száz év magyar filmterméséből válogató háromnapos filmünnepet szervez az Uránia Nemzeti Filmszínház.

2013.01.23 14:03MTI

A rendezvény célja, hogy legyen filmes ünnep februárban, hiszen idén elegendő számú új magyar film híján elmarad a Filmszemle - hangzott el a fővárosi moziban tartott szerdai sajtótájékoztatón. A február 1. és 3. között zajló filmnapok keretében 34 vetítés lesz, emellett több szakmai program is színesíti a kínálatot. 

Az Uránia Filmnapokat a "filmhang és a filmzene" jegyében szervezik meg - mondta el Buglya Zsófia, a filmszínház munkatársa, hozzátéve, hogy a programba az 1912 és 2012 között született magyar filmekből válogattak filmtörténészek, hangmérnökök. Kiemelte, hogy a legkorábbi alkotások némafilm-ritkaságok lesznek, a legújabb magyar film pedig Pálfi György Final Cut - Hölgyeim és Uraim című munkája. 

A rendezvényen látható lesz továbbá Tarr Béla A torinói ló című filmje, valamint olyan emblematikus alkotások, mint a Kopaszkutya, a Sose halunk meg, a Kontroll, a Dealer, a Johanna, az Eszkimó asszony fázik, a Még kér a nép vagy a Szerelem című filmek. A rendezvényt szakmai programok színesítik, pódiumbeszélgetéseken olyan témákat járnak körül, mint a mozgóképes archívumok jelene, a magyar filmhang jelene és jövője, emellett február 2-án itt tarja a Magyar Filmművész Szövetség rendkívüli közgyűlését. 

A filmnapokon fellép Filmslágerek című műsorával a Hot Jazz Band, és élő zongorakísérettel lesznek láthatók némafilm-ritkaságok - hangsúlyozták a szervezők. A szerdai sajtótájékoztatón bemutatták a Magyar Nemzeti Digitális Archívuma és Filmintézet (MaNDA) legújabb DVD kiadványát, Sára Sándor Feldobott kő című filmjét, amely digitálisan felújított formában került a korongra. 

A lemezen a filmhez elvezető rendezői utat is felrajzolják; olyan felújított alkotások kerültek az extrák közé, mint a Cigányok, az Egyedül vagy a Vízkereszt című filmek, emellett megtekinthető egy beszélgetés is a rendező-operatőrrel Kamera és teodolit címmel. Sára Sándor a bemutatón az 1968-ban készült Feldobott kő önéletrajzi vonatkozásait emelte ki, mondván a film főhőse, Pásztor Balázs is hasonló utat járt be, mint ő. 

A Kossuth-díjas rendező kitért arra is, hogy a korabeli cenzúra miatt számos kompromisszumot kellett kötnie, ezek között említette a film keretes szerkezetét, illetve azt, hogy a cselekményt visszahelyezték az 1950-es évekbe. Elhangzott: a film főszerepére többen mást javasoltak - például Máté Péter énekest - de végül jó választásnak bizonyult Balázsovits Lajos.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) válogatásában készült 53 magyar film című sorozat első blokkja 13 vidéki városban is látható lesz, a program kínálatát témájában, hangulatában vagy más szempontból rokonítható külföldi filmekkel fogják párosítani. 

Az MMA válogatásába olyan filmek kerültek be, mint az Emberek a havason, A tanú, a Körhinta, a Megáll az idő, a Recsk vagy a Sátántangó. A külföldi alkotások között szerepel például Ursula Meier Nővér, Pedro Almodóvar A bőr, amelyben élek, Marius Holst Ördögsziget vagy például Benh Zeitlin A messzi dél vadjai című filmje. Az országos sorozatot az Art-Mozi Egyesület szervezi, a vetítéseket minden városban beszélgetések kísérik majd.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.