A magyar kultúra napja

Egynapos Cseh Tamás-kiállítás az OSZK-ban

Cseh Tamás festményeiből, grafikáiból, filmjeiből, fotóiból, koncertplakátjaiból, lemezborítóiból és személyes tárgyaiból nyílt egynapos kiállítás kedden, a magyar kultúra napján, a művész 70. születésnapján az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).

2013.01.22 12:54MTI

"Két évvel ezelőtt tettük közzé a felhívásunkat, amelyben mindenkit arra kértünk, juttassák el hozzánk a Cseh Tamás életével és művészetével összefüggő archív felvételeket, amelyeket azóta is gyűjtünk, digitalizálunk, rendezünk és őrzünk. A mostani egynapos kiállítással igyekszünk azokat a nagyszerű pillanatokat felidézni, amelyekkel évtizedeken át megörvendeztetett bennünket" - mondta megnyitójában Szemerei Péter, az OSZK főigazgató-helyettese.
   
Jankovics Marcell művelődéstörténész arról beszélt, hogy Cseh Tamás "képzőművészként is zseniális lett volna, ha azt az utat járja végig, és nem a dalszerzés, előadóművészet felé fordul". Hozzáfűzte: Cseh Tamás tipikus vízöntő volt, önálló, független, mindig újat kereső, olykor a végletekbe átcsapó művészalkat, akiben hatalmas emberszeretet lakozott. "Szüksége volt a nyilvánosságra, a közönség előtt érezte magát a helyén, színésznek is kiváló volt".
   
Bereményi Géza író, rendező, Cseh Tamás szövegírója egy anekdotát mesélt el, valamint felolvasott két verset, amelyek 2009-es halála után születtek Cseh Tamásról. Az egyik Dobai Péter költő műve, a másik Bereményié - ennek címe A túlélő dala. Utóbbiról az író elmondta, hogy fél évvel Cseh Tamás halála után egy éjjel Zalaegerszegen sétált és léptei ritmusára született a vers.
   
Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed megújításáért felelős kormánybiztos az eseményen bejelentette, hogy a Fővárosi Törvényszék bejegyezte a Cseh Tamás Archívum Alapítványt. Hozzátette: terveik szerint jó eséllyel megvalósul az a bizonyos "príma hely", amely méltó lesz Cseh Tamás hagyatékához.
   
"Az alapítvány alapvető célja, hogy megőrizze Cseh Tamás munkásságát, folytassa az OSZK által elkezdett gyűjtést, gyűjtse a hozzá kapcsolódó valamennyi fellelhető dokumentumot, hang- és képanyagot. Ez nagyon fontos feladat, mert ezek szerves részei a korszaknak, a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas éveknek, meg kell mutatni a mai fiataloknak, és ha nem lenne archívum, a darabok tíz-húsz év múlva esetleg eltűnnének" - fogalmazott a kormánybiztos az MTI-nek.
   
A Cseh Tamás Archívum Alapítvány kuratóriumi elnöke Császár Bíró Éva, Cseh Tamás özvegye. A kuratórium tagja a kormánybiztos mellett Hanák Gábor történész-filmrendező és Bereményi Géza. Zumbok Ferenc kiemelte: az elképzelések között szerepel egy olyan egyetemi kurzus, amelyen egy szemeszteren keresztül tanítanák az említett időszak kultúráját, beleszőve ebbe Cseh Tamást és Bereményi Gézát.

"Az a bizonyos príma hely egyrészt a dokumentumtárból állna, másrészt egy kocsmából, ahol Cseh Tamás-dalokat játszanának felvételről és előadóművészekkel, és ahol jól érezheti magát az ember. Feladatnak tekintjük azt is, hogy újra elvigyük Cseh Tamás zenéjét azokra a határon túli magyar területekre, ahol egykor sokat fellépett" - jegyezte meg Zumbok Ferenc.
   
Az OSZK kiállításán a 2009-ben elhunyt, Kossuth-díjas Cseh Tamás mintegy száz képzőművészeti alkotása mellett például fellépéseinek plakátjai, valamennyi lemezének eredeti kiadása, kéziratok, kották, írógépe, gitárja látható, valamint indián nevén "Füst A Szemében" főnök utolsó sátra, azaz tipije, a dakota tárgyi kultúrát idéző berendezéssel. A tárlat keretében délután filmvetítések lesznek, a látogatók a Cseh Tamás-archívum dokumentumaival számítógépeken, az archívum munkatársai segítségével is megismerkedhetnek, a képernyőkön pedig több ezer fényképet tekinthetnek meg tematikus válogatásban.
   
A megnyitó után Cseh Tamás egykori zenésztársai és barátai, Másik János, Novák János, Kecskeméti Gábor és Bornai Szilveszter adtak koncertet a művész dalaiból, 18 órától Másik János szólóban is fellép.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.