Paródiával indul

Pátosz nélkül kezdődik Bayreuthban a Wagner-év

Bécsi rézfúvósok Hojotoho című zenei paródiájával indul vasárnap este a Wagner-év Bayreuthban.

2013.01.05 09:07MTI

A Stadthalléban a Mnozil Brass nevű hét tagú együttes - amelynek Kiss Zoltán harsonás személyében magyar közreműködője is van - mutatja be komikus produkcióját. A kellékekkel, például lángoló karddal, pajzsokkal, a vért szimbolizáló vörös festékkel felszerelt Mnozil Brass előadását a francia Philippe Arlaud rendezi, a koreográfus Anne Marie Gros. 

A következő hetekben Berlinben, Münchenben, Luxemburgban, Svájc és Ausztria több városában is bemutatják az előadást. "Egy csipet sóval fűszerezzük a Wagner születésének 200. évfordulójára emlékező ünnepi évet" - mondta Nicolaus Richter, a város kulturális tanácsosa az előadásról. A trombitás, Thomas Gansch azt hangsúlyozta: korábban Wagner muzsikája nem érdekelte, túl nehéznek találta.
 
"Egyszer csak magával ragadott valamiféle láz és buzgó csodálója lettem" - mondta, hozzátéve, ez nem zárja ki, hogy parodizálják, hiszen a zenészek általában "tiszteletlenek". Wagner operáinak több hőse, így Vénusz, Wotan, Siegfried és a Hojotohót éneklő walkürök is megelevenednek a komédiában. Philippe Arlaud szerint nem tiszteletlenség az ironikus átváltoztatás, hiszen Wagner drasztikus eszközökkel újította meg a romantikus operát. 

Szerinte a Mnozil Brass - figyelembe véve más produkcióit is - a zene, a tánc eszközeivel új színházi stílust teremt. Az ünnepélyes megnyitó sem marad el Bayreuthban, Richard Wagner születésének évfordulóján, május 22-én - kivételesen már a fesztivál júliusi hagyományos kezdete előtt - kinyílnak a Festspielhaus kapui, Christian Thielemann vezényletével születésnapi koncert hangzik el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.