Megkezdődött a díjkiosztó

Képek Cannes-ból: Az Arany Pálmát kapja...

Miközben a nagy amerikai szerzői filmek a kritikusok szerint nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a nagy európai alkotók az Arany Pálma legnagyobb esélyeseinek számítanak..

Cannes-ban a filmvilág krémje képgaléria

2012.05.27 19:52MTI

Michael Haneke drámája, a Szerelem kapta az Arany Pálmát

Az osztrák Michael Haneke Szerelem című filmjének ítélte vasárnap a Nanni Moretti vezette zsűri az Arany Pálmát a 65. cannes-i filmfesztiválon. A zongoratanárnő című drámájáért 2001-ben a zsűri Nagydíját, A fehér szalagért pedig 2009-ben a fődíjat elnyert Haneke 11. játékfilmjének középpontjában egy egymást kamaszként szerető idős párizsi értelmiségi házaspár áll.

Miután az asszony két egymást követő agyvérzésben megbénul és magatehetetlenné válik, férje nem hajlandó feleségét kórházba küldeni, hanem ő maga ápolja. A főszerepet alakító 81 éves Jean-Louis Trintignant több mint egy évtized után állt ismét a kamerák elé Isabelle Huppert és a 85 éves Emmanuelle Riva oldalán.

Ken Loach kapta a zsűri díját

Ken Loach brit filmrendező kapta a zsűri díját a Nanni Moretti vezette testülettől a The Angels's Share (Az angyalok jussa) című filmjéért vasárnap a 65. cannes-i filmfesztiválon. A 2006-ban a Felkavar a szél című filmjéért Arany Pálmát nyert 75 éves rendező ezúttal egy Glasgowban játszódó könnyed vígjátékkal versenyzett Cannes-ban, amelyben közmunkára ítélt, fiatal bűnözők egy csapata egy felbecsülhetetlen értékű, régi whiskys hordó ellopására szánja rá magát.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a román Cristian Mungiu harmadik filmjének (Dupa dealuri - A dombokon túl) könyvéért ítélte oda a zsűri. Az egy elzárt moldovai kolostorban játszódó dráma egy 2005-ös igaz történeten alapul, amikor is egy a zárdába bevonult barátnője után érkező fiatal skizofrén lány egy ördögűzési ceremónia után meghalt.

Román színésznők és Mads Mikkelsen a legjobbak

A román versenyfilm, A dombokon túl két főszereplője, Cosmina Stratan és Cristina Flutur kapta megosztva a legjobb női alakítás díját a Christian Mungiu drámájában nyújtott játékáért vasárnap a 65. cannes-i filmfesztiválon.

A legjobb férfi alakítás díját a dán Mads Mikkelsen érdemelte ki Thomas Vinterberg Jagten (Vadászat) filmjének főszereplőjeként. A megtörtént eset alapján írt forgatókönyv főhőse egy negyven év körüli, elvált óvodai felügyelő, akit a legjobb barátjának 5 éves kislánya pedofíliával vádol meg. A néző végig tudja, hogy a férfi ártatlan.

Garrone kapta a Nagydíjat, Reygadas a legjobb rendező

A zsűri Nagydíját Matteo Garrone olasz rendező Reality (Valóság) című filmje kapta vasárnap a 65. cannes-i filmfesztiválon. Az olasz művész másodszorra érdemelte ki a világ egyik legrangosabb filmes találkozójának második legjelentősebb díját: 2008-ban a maffiáról készült Gomorra című alkotását, ezúttal pedig egy konvencionálisabb, a televíziós valóságshow-k világáról készített filmjét díjazta a zsűri.

A legjobb rendezés díját a mexikói Carlos Reygadas vehette át
negyedik filmjéért, a Post Tenebras Lux című misztikus és radikális alkotásért.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.