Kell nekik az eredeti camembert
Lázadnak a sajtkészítők Normandiában
A bíróságig is hajlandóak elmenni az eredeti camembert sajtot készítő normandiai mesteremberek, hogy megvédjék a nyers tehéntejből készült híres krémsajtjukat a pasztőrözött tejből készült ipari változattól.
2011.11.30 09:07MTIAz északnyugat-franciaországi tájegység kistermelői szerint a "gyárosok" az eredeti Camembert of Normandy termékmegjelöléshez hasonló, Camembert Made in Normandy megnevezéssel próbálnak hasznot húzni a krémsajt hírnevéből.
A Camembert of Normandy a "védett származási helyen előállított termékekre" (AOP) alkalmazott európai minősítés jelzése, amelyet 1983 óta kizárólag a krémsajt hagyományos készítői használhatnak. A hagyományőrző mesterek a normandiai tehenek nyers tejét használják, míg az ipari körülmények között előállított camembert sajtokat gyakran pasztőrözött - baktériummentes - tejből készítik, amelyet különböző területekről szereznek be, ezáltal is biztosítva a kész termék alacsony árát. (Mindettől függetlenül a Camembert Made in Normandy megjelölés helytálló, mivel a sajtot valóban a régióban készítik.)
A termékek közötti különbségek elmosódása miatti félelmében az AOP megjelölést használó sajtkészítők szövetsége úgy döntött, hogy még az év vége előtt "hírnév elbirtoklása" miatt keresetet nyújt be a krémsajtot ipari méretekben gyártók ellen, hogy azok ne használhassák a vitatott termékmegnevezést.
"Az emberek sokkal több figyelmet fordítanak a csomagolás színére, a megszokott rusztikus megjelenésére vagy az almafa alatt álló tehén képére" - magyarázta Charles Pernin, a francia fogyasztóvédelmi hatóság (CLCV) munkatársa.