Orvosi bravúr

Lyukas szívű bébi életét mentette meg a magyar orvoscsoport a Fülöp-szigeteken

Egy 16 napos, lyukas szívű csecsemő életét mentette meg a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja a fülöp-szigeteki Taclobanban. A Haiyan tájfun által leginkább sújtott területen a hétfős magyar csapatot mindeközben egy új kórház indításával is megbízták.

2013.11.15 09:25ma.hu

Egy néhány nappal a tájfun előtt született csecsemőt lyukas szívvel vittek be abba a kórházba, ahol a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja dolgozott. A magyar szakemberek a nehéz körülmények ellenére is stabilizálni tudták a koraszülött kisbaba állapotát, és a még mindig kaotikus állapotok ellenére megszervezték Manilába szállítását. A kis beteget az egyik magyar orvos a manilai kórházig elkíséri, hogy út közben is biztosítani tudja felügyeletét és stabilitását.

Új kórházat létesítenek a magyarok

Taclobanban a tájfun óta nem sokat javult a helyzet, továbbra is rengeteg a sérült, nincs ivóvíz, élelem, és az emberek szálláshelyek híján folyamatosan ki vannak téve az időjárási viszontagságoknak, az esőnek és a szélnek. Mindezidáig 2357 ember halálát erősítették meg, ez a szám azonban gyorsan nőhet, amint elkezdik a romok eltakarítását. Egyelőre azonban a helyreállításhoz sem tudtak igazán hozzáfogni a hatóságok olyannyira, hogy még csak csütörtökön kezdték meg az elhunytak eltemetését: száz embert helyeztek tömegsírba Taclobanban. „Óriási szükség van a segítségre” – mondta el a helyszínen tartózkodó Osgyán Dániel, a Református Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója. A szeretetszolgálat ezért tovább folytatja az adománygyűjtést a fülöp-szigetekiek megsegítésére: a 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával, a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon keresztül és a www.jobbadni.hu oldalon várják a felajánlásokat.

Mindeközben a Református Szeretetszolgálat orvoscsoportját felkérték, hogy egy teljesen, az asztaltól a gyógyszerekig mindentől kifosztott kórházban indítson orvosi ellátást péntektől annak érdekében, hogy még több helyen elláthassák a sérülteket. A szinte lehetetlen helyzetben csütörtök este a szakemberek saját felszereléseikkel rendezték be a kórházat.  „Az új kórház híre futótűzként terjed, folyamatosan legalább 150 ember áll sorba. Abból a kórházból is ide irányítanak át betegeket, ahol korábban dolgoztunk” – magyarázta Dr. Sári Ferenc, a Református Szeretetszolgálat orvoscsoportjának vezetője. A magyar orvosokat komolyan aggasztja, hogy a legtöbben kiszáradással érkeznek hozzájuk. Emellett nagy szükség van tífusz elleni védőoltásokra is, melyeket a manilai egészségügyi minisztériumon keresztül igyekeznek beszerezni.

Az új kórház beindításán túl Dr. Sári Ferencet arra is megkérték, hogy nyújtson segítséget az orvosi koordinációban. Így a magyarok a külföldi segélyszervezetek által indítani kívánt egészségügyi csapatok szervezett irányításánál is támogatást nyújtanak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.