A középkorúak válnak leginkább

Unalomból válnak az olaszok

Másfélszeresére ugrott a válások száma Itáliában 1995 óta, leginkább a középkorúak és a hatvan felettiek válnak el társuktól.

2010.07.25 17:24MTI

Az olasz statisztikai intézet (Istat) adatai szerint a tradicionális itáliai família kihalt. 1995 és 2008 között a duplájára nőtt a különéléssel végződő házasságok száma. Az Olaszországban legalább három éves különélést követő válás miatt is másfélszer többen fordulnak bírósághoz. A válóperes bíróságok számai azt mutatják, hogy 2008-ban 84 165 különélést és 54 351 válást mondtak ki.

A válóperes ügyvédek szövetsége ennél is részletesebb felmérésekkel szolgált. Az olasz házasságok átlagban 15 évig tartanak. A válság nem a végzetes hetedik évben, hanem kétszer ennyinél robban ki. A férfiak 45 éves korukban mondják ki, hogy ez így nem mehet tovább, a feleségek 41 évesen kiáltják, hogy elegük van. A második házasságban élők között a férfiak 46, a nők 43 évesen kérik a válást.

Az olaszok ma már középkorúan válnak el egymástól, mivel a múlthoz képest később is házasodnak össze, nem húsz, hanem harminc évesen. Az igazi újdonság azonban az, hogy a válás divat lett a hatvan év feletti generációban is. Az olaszok allergiások lettek a házasságra - állítják a válóperes ügyvédek. Sőt azt hangoztatják, hogy ez még semmi, a következő tizenhárom évben rekordot dönt majd a válási kedv.

Válságba jutott az olasz családmodell. A párkapcsolatok nem működnek, férj és feleség alig bírja elviselni egymást. Senkinek sincsen türelme a másikhoz. Senkinek sincs kedve, akarata közös jövőt építeni - foglalta össze tapasztalatait az egyik legismertebb olasz válóperes ügyvéd, Maretta Scoca.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.